Borili se časno, za Sarajevo, za BiH: Obilježena 30. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije RBiH

Nizom prigodnih aktivnosti i sadržaja obilježena je 30. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

U poslijepodnevnim satima na mezarju “Kovači” je upriličeno polaganje cvijeća na centralnom nišanu i mezaru prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović predvodio je delegacije na polaganju cvijeća i odavanju počasti šehidima i poginulim borcima na šehidskom mezarju Kovači. Odavanju počasti šehidima i poginulim borcima prisustvovali su i predstavnici boračkih organizacija te drugi zvaničnici i veterani odbrane BiH.

Tom prilikom na mezarju “Kovači” proučene su prigodne kur'anske sure i dove za šehide.

U okviru programa kod Ali-pašine džamije je također položeno cvijeće na mezar Mustafe Hajrulahovića Talijana, prvog komandanta Prvog korpusa ARBiH.

Trideseta godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije RBiH obilježena je u organizaciji Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

Obilježavanje godišnjice Prvog korpusa Armije RBiH

Prvi korpus Armije RBiH sa sjedištem u Sarajevu formiran je na današnji dan 1992. godine u okviru početne reorganizacije i okrupnjavanja mnogobrojnih novonastalih patriotskih jedinica, jedinica teritorijalne odbrane i rezervnog sastava MUP-a RBiH, na prijedlog tadašnjeg načelnika Štaba vrhovne komande Oružanih snaga RBiH Sefera Halilovića, a po odluci Vrhovne komande (Predsjedništvo RBiH) i njenog predsjednika Alije Izetbegovića.

Prvi korpus je dao ogroman doprinos odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine u minulom ratu.

Za prvog komandanta ove proslavljene operativno-taktičke formacije postavljen je Mustafa Hajrulahović Talijan. Tri brigade Korpusa ponijele su počasne nazive “slavna”, a četiri “viteška”.

Obilježavanje godišnjice Prvog korpusa Armije RBiH

Od pripadnika Prvog korpusa Armije RBiH, 472 su nosioci najvišeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”, 29 pripadnika je odlikovano najvišim državnim priznanjima od Predsjedništva BiH i 19 pripadnika ratnim priznanjem “Srebreni štit”.

Na putu borbe za slobodu, 6.585 boraca Prvog korpusa poginulo je u odbrani suvereniteta, neovisnosti i cjelovitosti Bosne i Hercegovine.

Za doprinos odbrani grada Sarajeva i BiH, Prvom korpusu Armije Republike BiH dodijeljena je kolektivna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 2010. godine.

Obilježavanje godišnjice Prvog korpusa Armije RBiH

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe