Bolnice u Hrvatskoj pred kolapsom: Do kraja oktobra očekuju 9.000 novozaraženih

U Hrvatskoj je zdravstveni sistem zbpog pandemije koronavirusa pred kolapsom, prenose zagrebački mediji.

Klinički bolnički centar Sestre Milosrdnice u ovom trenu van pogona ima 124 zdravstvena djelatnika. Njih 30 pozitivno je na covid-19, a 95 ih se nalazi u samoizolaciji.

U Kliničkoj bolnici Sveti Duh testirano je 250 osoba i dosad je stiglo 11 pozitivnih nalaza, a danas se očekuje još desetak pozitivnih. U samoizolaciji je 48 zaposlenika.

Bolnica u Splitu može bez teškoća funkcionirati dok broj hospitaliziranih ne prijeđe 50, a sada imaju 30-ak pacijenata. U Međimurju, gdje broj oboljelih nesmiljeno raste, situacija je zasad zadovoljavajuća – dokad, ne znaju, piše Jutarnji list.

Dnevni broj zaraženih i hospitaliziranih raste, Vlada Hrvatske nije izložila nikakav konkretan plan borbe protiv epidemije, a naučne projekcije pokazuju da bi već za dvije sedmice broj hospitaliziranih mogao narasti na 1.000. To je tačka u kojoj je funkcioniranje zdravstvenog sistema ozbiljno ugroženo – prije svega zbog izloženosti zdravstvenog kadra zarazi, zbog koje bi se moglo dogoditi da o oboljelima nema ko brinuti.

Ugrožen kadar
“Razmatramo da, dok se situacija ne ustabili, ponovno prijeđemo na sustav kakav smo imali, odnosno da se primaju samo hitni pacijenti i svi oni kojima neodlazak liječniku, poput osoba na kemoterapijama, može direktno utjecati na liječenje, a da se ostalo odgodi. Ovakav dnevni porast broja oboljelih utječe i na zdravstveni kadar.

Naši djelatnici žive i izvan bolnice, putuju javnim prijevozom, imaju ukućane, djecu, moraju odlaziti u trgovine”, kaže Mario Zovak, v. d. ravnatelja Vinogradske bolnice.

Broj novozaraženih jučer je iznosio 792, a broj preminulih 10 – najviše dosad u jednom danu. Aktivno oboljelih je 3562, odnosno trostruko više nego prije 10 dana. Sve je više zaraženih u domovima za starije.

“Trenutačno imamo 439 bolesnika u bolnicama uz 3,5 tisuće zaraženih. Ako nastavimo ovakvom stopom sljedećeg tjedna, doći ćemo do 700 bolesnika u bolnicama i oko šest tisuća zaraženih jer će se neki izliječiti. Ove brojke naš zdravstveni sustav ne može podnijeti bez znatnih problema. Tjedan dana kasnije mogli bismo lako doći do tisuću hospitaliziranih i devet tisuća zaraženih”, rekao nam je dr. Ozren Polašek, profesor na Katedri za javno zdravstvo i voditelj Centra za globalno zdravlje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu te član Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa Vlade RH.

To znači da bismo do 30. oktobra mogli doći do brojki od 9.000 koje sistem ne može izdržati.

U Zagrebu je u protekla 24 sata, u subotu do 9 sati, zabilježeno 387 novooboljelih od Covida-19, a za 1.040 osoba izrečena je mjera samoizolacije, izvijestili su u subotu iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZJZ) „Dr. Andrija Štampar“.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe