17.9 C
Bihać
Četvrtak, 29 Septembra, 2022

Bolnica u Sanskom Mostu sprema tužbu

Ovo je potvrdio direktor bolnice Mustafa Avdagić, istakavši kako se Zavod već godinama ponaša kao autonomno tijelo i po sopstvenim nahođenjima distribuira novac ovdašnjem zdravstvu.

“Iako postoje odluke o tome da se našoj bolnici u punom iznosu plate svi neophodni zdravstveni timovi, nama se godinama to uskraćuje. Ne mogu razumjeti da se Zavod ponaša kao država u državi i da ne poštuje niti provodi odluke viših instanci. Nama ništa drugo nije preostalo nego da pravdu potražimo na sudu”, istakao je Avdagić. Jedan od osnovnih razloga loše finansijske situacije u ovoj bolnici je mali broj zdravstvenih osiguranika na području općina Sanski Most i Ključ, koje pokriva sanska bolnica, i koji iznosi nešto preko pedeset posto u odnosu na ukupan broj stanovništva u tim lokalnim zajednicama, što je najlošiji procenat u USK.

“S obzirom na to da se novac namijenjen zdravstvu raspodjeljuje upravo na osnovu broja osiguranika, ovakva situacija onemogućava finansiranje svih zdravstvenih timova koji su nam potrebni, tako da godišnje nedostaju značajna sredstva kako bismo bili finansijski rentabilni”, kaže Avdagić. Međutim, u Zavodu zdravstvenog osiguranja ističu kako novac raspoređuju prema aktuelnim odredbama Zakona o zdravstvu USK i da, ukoliko se želi uvesti novi način finansiranja zdravstvenih ustanova, treba mijenjati čitav zakon.

Inače, Opća bolnica u Sanskom Mostu dobija tek toliko sredstava koja su dostatna da se isplate lični dohoci za 94 radnika.

Zaposlenici se već punih deset godina dobrovoljno odriču dijela ličnih dohodaka kako bi ustanova u kojoj su zaposleni mogla opstati, a prema riječima Avdagića, imaju najniža primanja u USK. Iz istih razloga zaposlenici ne dobijaju naknade za tople obroke i regrese i hrane se u zajedničkoj menzi.

spot_img
spot_img
spot_img
Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

spot_img
spot_img
spot_img

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se