3.4 C
Bihać
Četvrtak, 1 Decembra, 2022

Bolje pamćenje, zdravlje srca, očiju i još mnogo toga: Zašto vrijedi uključiti grožđe u ishranu?

IZVORbody.ba

Grožđe se uzgaja i konzumira širom svijeta, a najčešće se biraju upravo crno ili bijelo grožđe. Ovo voće se koristi za pravljenje jednog od najzdravijih alkoholnih pića – vino

Stoga nije ni čudo da se grožđe smatra superhranom, te da je odlično za zdravlje. Ovo voće sadrže dosta antioksidansa i zdravih hranjivih sastojaka. Body.ba vam u nastavku donosi nekoliko koristi grožđa za vaše tijelo:

Prepuno hranjivih sastojaka:
Jedna šoljica (151 gram) crvenog ili zelenog grožđa sadrži sljedeće hranjive tvari:

Kalorije: 104
Ugljikohidrati: 27,3 grama
Proteini: 1,1 gram
Masnoća: 0,2 grama
Vlakna: 1,4 grama
Vitamin C: 27% preporučenog dnevnog unosa (PDU)
Vitamin K: 28% od PDU
Tiamin: 7% od PDU
Riboflavin: 6% PDU
Vitamin B6: 6% PDU
Kalijum: 8% PDU
Bakar: 10% PDU
Mangan: 5% od PDU
Može spriječiti hronične bolesti
Antioksidanti su jedinjenja koja pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. Oksidativni stres uzrokovan slobodnim radikalima povezan je s nekoliko hroničnih bolesti, uključujući dijabetes, rak i bolesti srca. Grožđe sadrži nekoliko snažnih antioksidativnih spojeva. Najveća koncentracija antioksidanata nalazi se u sjemenkama i koži grožđa.

Može vas zaštiti od određenih vrsta karcinoma
Grožđe sadrži korisne biljne spojeve koji mogu pomoći u zaštiti od određenih vrsta karcinoma. Resveratrol, jedno od jedinjenja koje se nalazi u ovom voću, može štititi od raka smanjujući upalu te blokiranjem rasta i širenja stanica raka unutar tijela. Uz resveratrol, grožđe sadrži i kvercetin, antocijanine i katehine – a svi oni mogu imati blagotvorne efekte protiv raka.

Zdravlje srca
Postoji više razloga zbog kojih je grožđe korisno za vaše srce. 151 gram grožđa sadrži čak 288 mg kalijuma. Ovaj mineral je neophodan za održavanje zdrave razine krvnog pritiska. Nizak unos kalijuma povezan je s povećanim rizikom od visokog krvnog pritiska, srčanih bolesti i moždanog udara.

Smanjenje holesterola
Spojevi koji se nalaze u grožđu mogu pomoći u zaštiti od visokih nivoa holesterola smanjujući apsorpciju holesterola. Ovo se više odnosi na crveno grožđe, te je istraživanjima dokazano da može smanjiti loši holesterol. Uz to, dokazano je i da dijeta bogata resveratrolom smanjuje visok nivo holesterola.

Korisno za zdravlje očiju
Biljne hemikalije koje se nalaze u grožđu mogu vas zaštititi od uobičajenih očnih bolesti. Hrana bogata resveratrolom može pomoći u zaštiti od glaukoma, katarakte i dijabetičke očne bolesti. Grožđe također sadrži antioksidanse lutein i zeaksin, a dokazano je da ovi spojevi mogu pomoći u zaštiti od uobičajenih očnih bolesti uključujući starosnu degeneraciju makule, kataraktu i glaukom.

Može poboljšati pamćenje, pažnju i raspoloženje
Konzumiranje grožđa može imati koristi za zdravlje vašeg mozga i poboljšati pamćenje. Sok od grožđa vam može biti koristan, te povećava raspoloženje i pamćenje. Uz to, dokazano je da resveratrol također može pomoći u zaštiti od Alzheimerove bolesti.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe