Bol u leđima je problem današnjice

IZVORavaz.ba

Zaštitni pojas

Ona je uključena u svaki pokret i održavanje ravnoteže tijela i to je razlog zbog kojeg je izložena velikim opterećenjima i podložna oštećenjima. Zdrava kičma je čvrsta, elastična i pokretljiva, s održanim prirodnim zakrivljenostima i snažnim mišićima trupa, trbuha i natkoljenice, koji služe kao prirodni zaštitni pojas.

Zdravlje kičme, stoga, treba čuvati kako bi se spriječili bolovi i održala pokretljivost te na taj način poboljšao kvalitet života. Pravilno držanje tijela jeste temelj očuvanja zdravlja kičme. Ima utjecaj na pokretanje svih ostalih dijelova tijela i na pravilno disanje.

Radne aktivnosti

Pravilno držanje tijela je uspravan, udoban položaj u kojem su glava, trup i noge uravnoteženo jedno iznad drugog u opuštenoj, ali ravnoj liniji.  Neophodno je pravilno držati tijelo prilikom hodanja, stajanja i sjedenja, kao i u ležećem položaju.

Svakodnevne radne i životne aktivnosti obavljajte uz čestu promjenu položaja tijela.  Također, pravilno disanje jača mišiće potrebne za pravilno držanje tijela, smanjuje napetost mišića i stres.

Sjedite uspravno

Dok radimo na računaru:

– Trebali bismo uvijek uspravno sjediti, nasloniti leđa i lopatice na naslon stolice

– Stopala trebaju biti postavljena na pod, koljena postavljena nešto niže od kukova

– Telefoniranje sa slušalicom na ramenu se ne preporučuje

– Ustanite sa stolice za vrijeme telefonskih razgovora

– Prilikom dužeg sjedenja povremeno prekinite rad, prošetajte ili napravite nekoliko vježbi istezanja i relaksacije.

Dugotrajno stajanje

Prilikom dugotrajnog stajanja podignite jednu nogu i oslonite je na nizak predmet ili zakoračite nogom prema naprijed i savijte je blago u koljenu. Teret podižite ravne kičme i savijenih nogu i nosite ga ravnomjerno raspoređenog u obje ruke. Neophodno je pravilno držati tijelo prilikom hodanja, stajanja i sjedenja, kao i u ležećem položaju.

Svakodnevno uzimajte svježe voće i povrće, mahunarke, meso, ribu, nemasne mliječne proizvode i hljeb od integralnog brašna. Ne zaboravite da su bjelančevine potrebne za snagu mišića, a vitamin D i kalcij za čvrstoću kostiju.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe