14.1 C
Bihać
Subota, 30 Septembra, 2023

Blaže mjere daju rezultate: Švedska ekonomija zabilježila najmanji pad

Bruto domaći proizvod (BDP) smanjio se u periodu od aprila do juna 8,3 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, objavila je u petak švedska statistička agencija.

To je najveći pad otkako su se 1980. godine počeli objavljivati podaci. Pandemija je zakočila aktivnosti već u prvom tromjesečju kada je ekonomija porasla slabih 0,2 posto.

Pad švedskog BDP-a u drugom tromjesečju ipak je manji nego u drugim velikim europskim ekonomijama. Tako je francuski pao 13,8 posto, talijanski 12,4 a njemački 9,8 posto. Najgore je prošla Britanija gdje su aktivnosti potonule oko 20 posto.

Najbliža je Švedskoj među velikima Poljska, čiji je BDP prema izvještaju Eurostata u drugom tromjesečju pao 8,9 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

Švedska je uvela relativno blaga ograničenja u borbi protiv pandemije pa su tako škole, restorani i trgovine ostali otvoreni.

Zbog kontroverzne strategije registriran je relativno velik broj zaraženih i smrtnih slučajeva povezanih s virusom u usporedbi s drugim skandinavskim zemljama, piše Reuters.

Izvor: cazin.net

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe