11.8 C
Bihać
Utorak, 27 Septembra, 2022

“Bit će opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina”: Tužilaštvo BiH optužilo višegradske četnike i “zaboravilo” obavijestiti javnost

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv trojice ravnogorskih četnika koji su prošle godine u Višegradu pjevali pjesme u kojima su prijetili ubijanjem, saznaje Istraga.ba. No, o ovoj optužnici Tužilaštvo BiH nije “žurno” izvijestilo javnost, kako je to urađeno u svi drugim predmetima. Optužnica je, prema informacijama Istrage, podignuta 8. decembra ove godine, ali na web stranici Tužilaštva BiH nema nijedne informacije o tome.

Prvooptuženi je Dušan Sladojević zvani “Krvce i Čiča”, drugooptuženi je Slavko Aleksić zvani “Vojvoda”, dok je trećeoptuženi Risto Lečić. Sva trojica su optuženi za krivično djelo “izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti”.

Podsjećamo, u martu prošle godine, u Višegradu su se tradicionalno postrojili pripadnici četničkog pokreta kako bi obilježili godišnjicu hapšenja Draže Mihailovića. Tada su,uz gusle, pjevali i pjesme koje su naišle na brojne osude.

“Bit će, opet, pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina”, poveo je pjesmu Risto Lečić, čije se ime nalazi na optužnici koju je Tužilaštvo BiH prećutalo.

Osim Lečića, optuženi su još i Dušan Sladojević i Slavko Aleksić.

Predsjednik Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske Dušan Sladojević zvani Čiča tadaje medijima u RS-u kazao “da nije vidio ni čuo kako jedan od pripadnika tog pokreta u Višegradu pjevao o „krvavoj Drini“.

Slavko Aleksić poznat je kao jedan od “najaktivnijih” četnika u BiH. On je bio početkom 1992. godine bio zadužen za srpske trupe raspoređene oko sarajevskog Jevrejskog groblja. Početkom rata postao je jedan od lidera četničkog pokreta na širem području Sarajeva. Zajedno s Vojislavom Šešeljom i još jednim nikad procesuiranim vojvodom Branislavom Gavrilovićem Brnetom, sijao je strah i smrt među građanima okupiranih područja. U martu svake godine vojvoda Slavko Aleksić postojava četnike u Višegradu.

spot_img
spot_img
Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

spot_img
spot_img

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se