17.3 C
Bihać
Subota, 23 Septembra, 2023

Bišćani napokon dočekali Dan D: Počelo izmještanje migranata u kamp LIPA (FOTO)

Slike koje vidite u prilogu jutros su zabilježile kolege sa Kantonalne televizije, akcija MUP-a USK je počela na Stadionu „ Borići“ gdje je u proteklom periodu boravio veliki broj migranata.

Prvi autobus se već uputio prema kampu Lipa, a na licu mjesta će ih čekati medicinski tim koji će odraditi trijažu i pregledati nove stanovnike kampa “Lipa” prije ulaska u kamp.

Pročitajte i saopštenje Vlade USK:

Od danas je stavljen u funkciju kamp na lokaciji Lipa kod Bihaća, koji je privremeni smještaj za migrante i izbjeglice koji trenutno borave u napuštenim objektima na području Unsko-sanskog kantona, bez zdravstvenog nadzora.

Nakon inicijalnog finansiranja koje je obezbijeđeno od Grada Bihaća i Vlade USK i uz podršku Vlade F BiH, Evropska unija je, uz kontribuciju Američke agencija za međunarodni razvoj (USAID), pružila finansijsku pomoć u uspostavljanju izolacijskog dijela kampa u kojem će migranti i izbjeglice koji su prethodno bili bez medicinske njege, imati mogućnost ljekarskog pregleda što je naročito bitno zbog trenutne situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Kamp Lipa sadrži svu potrebnu infrastukturu kako bi se korisnicima pružile osnovne humanitarne potrebe u vidu smještaja, hrane, higijene, sanitarija i medicinske njege.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Dansko vijeće za izbjeglice (DRC) će na lokaciji Lipa implementirati projektne aktivnosti u saradnji i prema dogovorenim mjerama sa Vladom Unsko-sanskog kantona, te u skladu s odobrenim sredstvima Evropske unije i USAID.

Sredstva za projekat “EU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH” obezbijedila je Evropska unija kroz posebnu mjeru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

Projekt implementira IOM u partnerstvu s UNHCR-om, UNICEF-om, UNFPA-om i DRC-om .

Asistenciju u relokaciji migranata pruža MUP USK.

Izjave za medije bit će organizovane, ispred kampa Lipa, danas u 12:00 ,

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe