“Birači COVID-19”: Materijal će se odlagati na posebno mjesto i dezinficirati

U službenom glasniku BiH objavljen je Pravilnik o dopunama i izmjeni pravilnika o provođenju izbora u BiH, a koje se odnose na ostvarivanje prava na glasanje birača koji su pozitivni na COVID-19, odnosno birača kojima je određena izolacija ili su hospitalizirani.

Kako je navedeno, da bi ostvario biračko pravo na predstojećim Lokalnim izborima, ovi birači dužni su najkasnije u roku od 72 sata prije dana izbora lično (putem e-maila, faks aparata ili telefonskih aplikacija osposobljenih za prijem dokumenata, odnosno fotografija dokumenata) ili putem druge osobe, dostaviti izbornoj komisiji zahtjev za glasanje putem kovertiranog glasačkog listića, odnosno medicinski nalaz koji potvrđuje da je pozitivan na COVID-19, odnosno dokument kojim mu je određena izolacija ili hospitalizacija.

Birač kojem je dijagnosticirano oboljenje COVID-19 nakon isteka roka od 72 sata prije dana izbora, ili na sam dan izbora, zahtjev za glasanje dužan je dostaviti najkasnije na dan izbora.

Glasanje će se obavljati putem kovertiranog glasačkog listića koji se izuzima sa redovnog biračkog mjesta. Također, predviđeno je da pored jednog ili više mobilnih , izborna komisija formira najmanje jedan posebni mobilni tim u čijem sastavu je po mogućnosti najmanje jedan zdravstveni radnik. Predsjednik ili najmanje jedan član ovog posebnog mobilnog tima mora biti opremljen specijalnom zaštitnom opremom, koja obavezno sadrži zaštitni kombinezon, masku, zaštitnu kapu, rukavice, adekvatnu zaštitu obuće i po mogućnosti, vizir.
Kada je u pitanju glasanje birača koji su pozitivni, koji su u izolaciji ili u bolnici, ono se, navedeno je, različito provodi u različitim slučajevima.

Između ostalog, navedeno je da posebni mobilni tim ne ulazi u kuću ili stan, osim u ustanove ukoliko odlukom nadležnog organa ulaz u tu ustanovu nije zabranjen, te obavezno održava propisanu distancu.

Kako je predviđeno, nakon što izvrši sve propisane zadatke posebni mobilni pakuje glasački materijal, izvode i zapisnike i kod osnovne izborne jedinice i tekst: “Birači COVID-19”, što se dostavlja u izbornu komisiju.

Ovaj glasački materijal odlaže se na posebno odvojeno mjesto u skladištu izborne komisije, gdje se vrši dezinfekcija istog, a nakon čega u skladu sa planom transporta izbornog materijala, dostavlja u Glavni centar za brojanje.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe