Bil Gejts otkrio kada očekuje kraj pandemije

Uskoro bi trebalo biti dostupno čak šest vakcina protiv novog koronavirusa

IZVORavaz.ba

Je li svijet napravio prve korake prema kraju pandemije i početku povratka na vrijeme prije korone? Odgovor na to pitanje nećemo znati još neko vrijeme, no sigurno je vakcinisanje prve osobe na svijetu vakcinom protiv koronavirusa, 90-godišnje žene iz Sjeverne Irske donijelo veliki val optimizma.

Naravno, treba biti svjestan da niti kada vakcina postane dostupna široj populaciji, pandemija neće prestati preko noći. Bit će to dugotrajan proces tokom kojeg ćemo se i dalje morati pridržavati dobro poznatih epidemioloških mjera, prenosi Zimo.

Na pitanje kada bi pandemija zaista mogla biti zatvorena knjiga i kada će virus SARS-CoV-2 postati samo dio ružnih uspomena, nemoguće je odgovoriti, no svakako je zanimljivo čitati i slušati predviđanja stručnjaka (iako su se ona tokom ove godine često pokazala prilično kontradiktorna i često nedosljedna).

Jedna od osoba čije je razmišljanje također uvijek zanimljivo čuti jest i Bil Gejts (Bill Gates). Iako ga velik dio javnosti doživljava kao negativnu figuru, sa svojim ranijim predviđanjima o pandemiji te ulaganjima i znanjima o vakcini, jasno je da javnost prati svaki njegov komentar o vakcini.

Gostujući (virtualno) na FinTech Festivalu u Singapuru, ponovno se dotaknuo teme vakcine te rekao da očekuje da će do proljeća sljedeće godine čak šest vakcina biti odobreno i spremno za distribuciju.

Spomenuo je pet kompanija čije bi vakcine uskoro trebale biti spremne i svima su nam manje-više dobro poznata – „Pfizer“-„BioNTech“, „Moderna“, „AstraZeneca“, „Johnson & Johnson“ i „Novavax“.

Pri tome je pohvalio i regulatorna tijela zapadnih zemalja koja “rade odličan posao” te je tokom tri kliničke faze ispitivanja cijeli proces odrađen profesionalno, detaljno ispitujući učinkovitost i nuspojave.

Također, naglasio je problem distribucije, odnosno jednakosti u distribuciji te kako bogatstvo zemalja nikako ne bi smjelo biti kriterij prema kojem bi se određivala distribucija vakcine.

Cilj je, rekao je Gates, da što više vakcina postane dostupno tokom 2021. tako da bi, čak i u zemljama u razvoju, pandemija mogla biti gotova tijekom 2022. godine.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe