15.4 C
Bihać
Ponedjeljak, 26 Septembra, 2022

Bihać: Zbog štrajka carinskih službenika trpit će bh. uvoz i izvoz, kao i proizvođači i autoprevoznici

Diskriminatorno je i da se Odluka Vijeća ministara BiH o naknadama za odvojeni život i troškove smještaja odnosi samo na šefove dok ostali službenici, koji ionako imaju naniže plaće, to plaćaju sami, rekli su iz UIO.

Zbog nezadovoljstva visinom plate i radno-pravnim statusom Sindikat Uprave za indirektno oporezivanje BiH organizira dvostani štrajk upozorenja, želeći tako pažnju nadležnima na svoje probleme i nezavidan položaj, javlja Anadolu Agency (AA).

– Zaposleni u UIO BiH iscrpili su sve zakonom propisne mogućnosti da ukažu na svoje nezadovoljsvo i probleme. U proteklih 13 godina naša je plaća dva puta umanjena a nijednom uvećana . Naša je osnovica 475 KM , na nivou Federacije je 543 a na nivou RS 590 KM zbog čega, u odnosu na kolege na entitetskom nivou imamo plaće manje za 300 do 800 maraka. Uz to, nemamo kolektivnog ugovora što je nedopustivo, a njime bi smo riješili sva svoja radnopravna pitanja. Diskriminatorno je i da se Odluka Vijeća ministara BiH o naknadama za odvojeni život i troškove smještaja odnosi samo na šefove dok ostali službenici, koji ionako imaju naniže plaće, to plaćaju sami – objašnjava Ana Mrnjavac, predsjednica Sindikata Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Tokom trajanja štrajka upozorenja od 12 do 14 sati vršit će se detaljan pregled robnog prometa zbog čega će se stvarati kolone teretnih vozila, gužve i zastoj u prometu na graničnim prijelazima BiH, a što će rezultirati i usporenim prometom roba i ispostavom krajnjim potrošačima, zbog čega negoduju autoprevoznici.

– Loše i nisu oni u toliko nezavidnom položaju da štrajkaju ima i ljudi koji teže žive i bore se za život – kaže autoprevoznik iz Bužima.

Sve dok se ne udovolji zahtjevima

Slično misli i njegov kolega iz Sarajeva.

-Ovo je strašno i nije korektno. Ovdje čekam sedam sati i onda naravno kasnim i na odredište i svi gubimo i moj poslodavac i ja i onaj kojem trebam robu dostaviti. Već mjesecima čekamo na granici satima zbog toga što Hrvatska vrši detaljne preglede a sada još i ovaj štrajk. Uz to problem je što na primjer prazan kamion iza mene stoji jer mene detaljno pregledaju – objašnjava autoprevoznik iz Sarajeva.

Iz Sindikata UIO BIH kažu da će štrajk upozorenja održavati svaki dan od 12 do 14 sati dok Vijeće ministara BiH ne udovolji njihovim zahtjevima, a to je, prije svega, povećanje plaće i potpisivanje kolektivnog ugovora.

spot_img
Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

spot_img

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se