Bihać, krajiški biser u zagrljaju magične Une

Legenda o nastanku grada S koljena na koljeno Krajinom se prenosila legenda da ga je sagradila Bika, jedna od tri sestre, kćerka krajiškog bogataša Dobrice, dok su njene sestre sagradile gradove na drugim mjestima u živopisnoj bihaćkoj kotlini. Po Biki je grad, kaže legenda, prozvan Bikće, kasnije će ga prozvati Bišće, a zatim će ponijeti i ime koje nosi i dan-danas. Prvi pisani trag o njemu, pronađen u povelji ugarsko-hrvatskog kralja Bele IV iz 1260. godine, svjedoči da je to „grad koji je već postojao na tom mjestu“.

Baš zbog toga što mu historija seže tako duboko u prošlost u njemu su svoj trag ostavljali brojni narodi, o čijoj postojanosti danas svjedoče kulturno-historijski spomenici kojima je bogat ovaj grad.

Bilo da ste se odlučili da ga posjetite zbog njegove fascinantne prirodne ljepote ili da obiđete njegove znamenitosti, vrijeme koje ćete provesti u njemu bit će vam izuzetno ispunjeno.

Kulturno-historijski spomenici

Većina kulturno-historijskog bogatstva Bihaća zaštićena je kao nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Među njima najznačajnija je i najznamenitija Kapetanova kula koja je nekada služila kao tamnica, a zatim i džamija Fethija, jedina evropska islamska bogomolja izgrađena u gotičkom stilu. Kraj Kapetanove kule nalazi se i poznato Kameno turbe, o čijem nastanku i o onome ko ispod njega leži godinama već kruže brojne legende. Pored turbeta je i toranj nekadašnje crkve Svetog Ante. Bihać je grad koji se i danas ponosi svojom antifašističkom prošlošću, stoga kao uspomenu na borbu protiv fašizma čuva Muzej Prvog zasjedanja AVNOJ-a. 1 of 4

Ne treba zaboraviti da je ovo područje poznato i po nekoliko starih gradova, od kojih su neki danas i turističke atrakcije. Izdvajamo srednjovjekovni grad Sokolac čija pozicija donosi novi pogled na prirodu i sam grad, a do kojeg se danas zahvaljujući novouspostavljenoj stazi može doći i pješke od centra grada kroz pola sata šetnje. Tu je i srednjovjekovni Ostrožac kojeg čine srednjovjekovna utvrda iz osmanskog perioda, dvorac Lothara von Berksa i zbirka skulptura.

Una – poslastica za ljubitelje adrenalina

Pored kulturno-historijskih znamenitosti Bihać svojim posjetiocima nudi izuzetno raznolik sportsko-rekreacioni sadržaj. Tu se posebno izdvaja Nacionalni park Una, prirodni rezervat na rijeci Uni, čiji su slapovi i brzaci prava poslastica ljubiteljima adrenalina i ekstremnih sportova. Una je poznata po raftingu, a svi koji su se okušali u tom izazovu reći će vam da je rafting na Uni kao nigdje drugo, nevjerovatan doživljaj. Nacionalni park privlači i ljubitelje fly fishinga, a okolna priroda privlači i sve više cikloturista za koje se, kako saznajemo, ubrzano pripremaju i signaliziraju nove staze

Svakako da nećete ostati ravnodušni ni na čuda prirode koja možete vidjeti u ovom nacionalnom parku – poput Štrbačkog buka kojeg nećete moći zaboraviti, kao što ne trebate propustiti posjetiti ni srednjovjekovne tvrđave, Martinbrodske slapove iznimne ljepote koji su pod zaštitom UNESCO-a, Japodske otoke, Čardaklije, Naturu, te brojna druga prekrasna mjesta kojima je Nacionalni park bogat.

Da biste upotpunili doživljaj, preporučujemo da u Bihaću ostanete nekoliko dana. Jedno je sigurno, kada ga budete napuštali, osjećat ćete se bogatije za jedno predivno iskustvo i pomalo lakomisleno zaljubljeno u šarm ovog prekrasnog grada na smaragdnoj Uni.

Bihaćko ljeto

red mnogih prirodnih ljepota i adrenalinskih aktivnosti koje nudi Grad Bihać, a u kojima tokom ljetne turističke sezone uživaju turisti iz cijelog svijeta, ne treba izostaviti ni bogat kulturno-zabavni program koji se u ovom gradu dešava tokom skoro cijele godine, a naročito je izražen tokom ljeta. Velika je mreža organizacija zbog kojih je Bihaćko ljeto pravi turistički proizvod, a kako bi se ljestvica iz godine u godinu dizala Turistička zajednica, koja odnedavno postoji u ovom gradu, radi na organizaciji i brendiranju sadržaja cijelog ljeta, ali i na uspostavi novog kroz projekat „Kalendar dešavanja Bihaćkog ljeta“ kroz koji se već u maju mjesecu može pogledati šta je to što Bišćane i njihove goste koji posjete ovaj gradić očekuje tokom ljetnih mjeseci.

Dobrodošli u Grad Bihać

Bihać je šarmantni grad okružen nevjerovatnom prirodom u kojem tokom ljetne turističke sezone uživaju turisti iz cijelog svijeta.Turistička zajednica u cijelom procesu ima svoju ulogu. Želja nam je da nas u godinama koje dolaze gosti prepoznaju kao grad srdačnih ljudi u kojem je ljeto – ljeto pozitivne energije i nasmijanih ljudi, a sam grad u to vrijeme jedna od najljepših razglednica Bosne i Hercegovine. Bilo da uživate u bogatom programu bihaćkog ljeta ili samo uživate u šetnji osluškujući prirodu želimo Vam srdačnu dobrodošlicu i da nazad ponesete samo najljepše uspomene iz našeg grada

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe