18.4 C
Bihać
Subota, 23 Septembra, 2023

Bihać ima najskuplje gorivo u Bosni i Hercegovini: Pumpadžije nam “uzimaju dušu” i u ovim teškim vremenima

Piše: KRAJINA.BA

Dugi niz godina u Bihaću se dešavaju čudne stvari za koje inspekcija nema rješenja, a u pitanju su cijene goriva na benzinskim pumpama koje su znatno više od cijena u ostalim djelovima Bosne i Hercegovine.

Naime, kada u svijetu barel nafte poskupi za nekoliko dolara, u Bihaću cijene momentalno skoče u nebesa, tačnije gorivo nam je skuplje isti dan za 20-30 pa i više pfeninga, a kada u svijetu nafta izgubi vrijednost za nekoliko dolara, onda moramo čekati i do nekoliko sedmica da cijena goriva “padne” za nekoliko pfeninga i opet nam je gorivo znatno skuplje nego u mnogim gradovima u Bosni i Hercegovini.

Evo naprijemjer, u Posušju je danas dizel 1,66 KM, u Prljavoru 1,75 KM, a u Sarajevu 1,91 KM dok u Bihaću dostiže cijenu od 2.06 do 2,26 KM.

Također, cijene ostalih naftnih darivata su znatno jeftinije i u Banja Luci.

Cijena goriva na BLP pumpi u Banja Luci

Često se zna desiti da je jeftinije gorivo u Njemačkoj i Austriji gdje je standard mnogo veći nego u Bihaću što je svakako van svake pameti. Kada pogledamo današnje cijene goriva u njemačkom gradu Heidelberg, jasno nam je da je kod njih jeftinije.

Cijene goriva u Heidelbergu (Njemačka)
Austrija trenutno

Ekipa KRAJINA.BA portala je jutros rano bila na terenu, uslikala cijene goriva na većini benzinskih pumpi u gradu, ali i kontaktirala nekoliko vlasnika te ih zamolila da nam objasne zašto Bihać ima najskuplje gorivo u Bosni i Hercegovini.

Glavno objašnjenje vlasnika benzinskih u Bihaću je da su oni nabavljali po starim cijenama i da će se cijene vremenom korigirati, ali nam nisu mogli reći kad tačno. Navodno dok potroše zalihe. Kada smo im postavili pitanje kako je moguće da odmah povećaju cijene kada poskupi barel nafte u svijetu, samo su se nasmijali i nisu nam nisu ništa odgovorili.

Jedno je sigurno, a to je da pumpadžije u Bihaću imaju tajni dogovor, što zbog toga što većinom nabavljaju gorivo od istog dobavljača, što zbog toga jer svi dobro rade kada su cijene maksimalne. Upravo zbog toga benzinske pumpe “niču” kao gljive poslije kiše pa tako u centru Bihaća imamo 5 benzinskih pumpi u radijusu od 300-400 metara. Najgore od toga svega što se benzinske pumpe prave u neposrednoj blizini škola i privatnih kuća, a mi se i dalje ne bunimo i držimo se one stare “Dobro je nama, samo nek se ne puca”.

Svima nam je poznato da smo mi Bišćani jaki samo na riječima i tastaturi, a kada trebamo nešto napraviti i pokrenuti tu nam se gubi svaki trag, ali ovom prilikom postavljamo pitanje ovim pumpadžijama i pitamo ih da li ih je sramota? Pa zar u najteža poslijeratna vremena građanima Bihaća uzimate dušu na sve moguće načine? Bogatite se svaki dan na propustima koje ova država ima i to baš morate raditi i sada kada korona virus hara gradom. 

SRAMITE SE !!!

Pogledajte cijene goriva na većini benzinskih pumpi u Bihaću:

ENERGOPETROL
ČAVKUNOVIĆ BP
HIFA PETROL
EUROJET
GAZPROM
PROŠIĆ PETROL
INTERBUTAN
SLOVENSKI PETROL

Može li Kantonalna inspekcija nešto ovim ljudima ili ćemo ipak morati promijeniti svijest građana pa kazniti pumpadžije tako što ćemo sipati gorivo po okolnim gradovima gdje je donekle jeftinije nego kod nas, vrijeme će pokazati.

Jedno je jasno, vlasnici benzinskih pumpi u Bihaću nam svjesno čupaju dušu i šire se više nego bilo koji drugi privatnici.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe