BiH se obavezala da neće prisvajati dijelove svemira i da neće koristiti nuklearno oružje

IZVORklix.ba

Treba istaći da BiH zasigurno nije država koja će istraživati svemir, jer za to nema ni kapacitete, ni programe, kao ni interes.

Ipak, BiH je kao i sve ostale države u svijetu dobila obavezu da taj sporazum prihvati odnosno ratifikuje za šta su državni parlamentarci na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma dali saglasnost.

“Istraživanje i korištenje svemira, uključujući i Mjesec i druga nebeska tijela, provodit ćе se za dobrobit i u interesu svih zemalja, bez obzira na stepen njihovog ekonomskog iii naučnog razvoja i predstavljat čе područje cijelog čovječanstva”, navodi se između ostalog u Sporazumu.

Pojednostavljeno, ugovor predstavlja garanciju da niti jedna zemlja na svijetu, u slučaju da ima programe za istraživanje Mjeseca ili drugih nebeskih tijela, neće svojatati dio svemira koji otkrije, posjeti ili istražuje.

“Svemir, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela, bit će slobodan za istraživanje i korištenje svim zemljama, bez ikakve diskriminacije, na osnovu jednakosti i u skladu sa medunarodnim pravom, te ćе postojati slobodan pristup svim područjima nebeskih tijela. Postojat ćе sloboda naučnog istraživanja u svemiru, uključujući i Mjesec i druga nebeska tijela, a zemlje će olakšati i ohrabriti međunarodnu saradnju u takvim istraživanjima. Svemir, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela, nije predmet nacionalnog prisvajanja na osnovu zahtjeva za suverenitetom, putem korištenja Iii okupacije, iii bilo kojim drugim sredstvima.”, navedeno je.

Sporazumom su jasno utvrđena pravila za istraživanje i korištenje svemira, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela.

Zastupnik SDP-a Saša Magazinović za Klix.ba je kazao da je to bila obaveza države BiH, kao što su istu obavezu imale i sve druge države svijeta.

Zemlje potpisnice Ugovora obavezuju se da nećе stavljati u orbitu oko Zemlje bilo kakve objekte na kojima se nalazi nuklearno naoružanje iii bilo koja druga vrsta naoružanja za masovno uništenje, postaviti takvo naoružanje na nebeska tijela iii stacionirati naoružanje u svemir ili bilo koji drugi način.

“Sve zemlje potpisnice Ugovora koristit ćе Mjesec i druga nebeska tijela u mirovne svrhe, pa se zabranjuje uspostava vojnih baza, postavljanje utvrđenja, testiranje bilo kakve vrste naoružanja i vođenje vojnih manevara na nebeskim tijelima. Nije zabranjeno korištenje vojnog osoblja za naučna istraživanja ili neke druge mirovne svrhe. Također, nije zabranjeno korištenje opreme ili postrojenja neophodnih za istraživanje Mjeseca i drugih nebeskih tijela”, piše u Materijalu pod naslovom “Ugovorа o principima kojima se uređuje djelovanje zemalja u istraživanju i korištenju svemira, uključujući i Mjesec i druga nebeska tijela”.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe