22.7 C
Bihać
Ponedjeljak, 23 Maja, 2022

BIH: Prijavili poslodavca zbog isplate plaća “na ruke”

Poreznim inspektorima u Republici Srpskoj dogodilo se nešto što sigurno nisu očekivali. Na vrata su im bukvalno došli radnici da prijave poslodavca zbog isplate plaća na ruke! Cijelu priču je zapravo pokrenuo drugi poslodavac, kojem je nelojalna konkurencija “krala” radnike koje je on godinama obučavao.

– Pokušali smo to džentlmenski riješiti. Rekli smo im da znamo što rade, zamolili smo ih da obučavaju sebi radnike ili da ih plaćaju legalno kao i mi. Nije naš posao da cinkarimo i prijavljujemo druge, ali nismo imali izbora jer se ta praksa nastavila i dalje – priča za Srpskainfo oštećeni poslodavac.

Riječ je o direktoru jedne tvrtke koja se bavi proizvodnjom i zapošljava više od 250 radnika, među kojima ima dosta deficitarnih zanimanja.

– Višestruko smo nagrađivani kao najbolji porezni platiša u svojoj branši i jedna smo od rijetkih tvrtki koja plaća radnicima sve na banku, nema ništa na ruke, odnosno utaje poreza i doprinosa. To je i naša zakonska obveza. Politika nam je da ne štedimo na plaćama, na nagradama, nego da radimo na racionalizaciji proizvodnje, tu da raste profit…. Dakle, jedna smo od boljih tvrtki u našem sektoru – objašnjava ovaj direktor.

Prosječna plaća u ovoj tvrtki je, kako kaže, oko 1.250 KM, s tim da među njima ima inženjera s plaćom većom od 2.000 KM i početnika s minimalnim plaćama. U međuvremenu se otvorila tvrtka u susjednoj općini s istom djelatnošću, ali se ispostavilo da je riječ o nelojalnoj konkurenciji.

– Počeli su preuzimati zaposlene iz naše tvrtke. Prvo je prešao jedan radnik za plaću koja veća 300 – 400 KM. Međutim, prijavili su ga na minimalac, a ostalo na ruke. Kod nas je taj radnik imao veću bruto plaću i nas kao poslodavca on košta više. Taj radnik je povukao još nekoliko zaposlenih iz naše tvrtke. To su mladi ljudi koji ne razumiju u što se upuštaju, vide da će dobiti 300-400 KM više, ali poslije će se hvatati za glavu kad budu pred mirovinom. Ja to razumijem i njih ne osuđujem, ali osuđujem poslodavce koji se upuštaju u to – navodi direktor za Srpskainfo.

Pokušali su riješiti taj problem s tvrtkom koja se ponaša netržišno. Budući da je praksa nastavljena, nisu vidjeli nijedan drugi izlaz osim da tog poslodavca prijave Poreznoj upravi. Prvo su kontaktirali Uniju udruga poslodavaca RS koja je “asistirala” prilikom prijavljivanja nelojalne konkurencije. Na ruku im je išlo i to da je nekoliko radnika koji su se vratili u “staru” tvrtku pristalo posvjedočiti o svemu tome pred poreznim inspektorima.

– Ti radnici su se vratili zbog uvjeta rada. Radili su po deset sati dnevno, rade se vikendi, a pored utaje poreza ne poštuje se i Zakon o radu. Zamolio sam ih da svjedoče protiv bivšeg poslodavca ako su voljni. Pristali su bez problema – objašnjava ovaj poslodavac. Poreznim inspektorima su predali i sačuvane prepiske s poslodavcem na Viberu i Facebooku u kojima su se dopisivali oko datuma isplate dijela plaće na ruke.

– Koliko sam shvatio inspektora, na ruku ide i podatak da je taj poslodavac dizao dobit svakog 20. u mjesecu i odmah taj dan isplaćivao plaće na ruke – objašnjava.

Ovaj poslodavac kaže da zna da su inspektori prikupili popriličan broj izjava te da su se uvidom u evidenciju poreznici uvjerili da su radnici prelazili raditi isti posao u drugoj općini za manju (prikazanu) plaću. Dakle, porezni inspektori sada imaju i izjave radnika koji potvrđuju da su primali plaće na ruke. Upravo u Poreznoj upravi svaki put kada se spomene utaja poreza kroz isplatu plaća na ruke govore da im je najveći problem što radnici ne žele pričati.

Sada imaju i izjave, a riječ je o prijavi od prije tri-četiri mjeseca, ali porezna istraga nije završena.

– Obavještavamo vas da je kod poreznog obveznika za kojeg se zanimate u tijeku informativna kontrola te da su uzete izjave od nekolicine radnika na okolnosti iz prijave. Ako se u informativnoj kontroli budu potvrdili navodi iz prijave, te ako se utvrde drugi razlozi koji to budu zahtijevali, kod ovog poreznog obveznika bit će izvršena i redovna porezna kontrola, a o čijem ishodu ćete biti obaviješteni – odgovor je Porezne uprave u vezi s konkretnim slučajem.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se