26.3 C
Bihać
Četvrtak, 18 Augusta, 2022

BiH prihvata pomoć do 250 miliona eura za pandemiju: Šta su uvjeti?

IZVORavaz.ba

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara jedna od tačaka dnevnog reda je i nacrt memoranduma o razumijevanju između Evropske unije kao zajmodavca i Bosne i Hercegovine.

Riječ je o makrofinansijskoj pomoći za našu zemlju u iznosu do 250 miliona eura, kao pomoć u borbi protiv koronavirusa.

Paket oporavka
Pretpostavlja se da će nacrt memoranduma biti usvojen, s obzirom na to da je već naredna tačka dnevnog reda nacrt sporazuma o kreditnoj liniji između Evropske unije kao zajmodavca i BiH kao korisnika kredita te Centralne banke BiH kao agenta države.

O ovome se govorilo mjesecima i isticalo da je to korak koji kasni, dok, istovremeno, zbog pandemije koronavirusa bh. privreda grca i jedva se održava na površini. Međutim, Evropska unija je budžet usvojila tek prošle sedmice, kao i paket oporavka.

Kao što je “Avaz” ranije pisao, iznos do 250 miliona eura za BiH bit će isplaćen u dvije tranše. Prva će iznositi 125 miliona eura, odnosno pola iznosa, a druga tranša bit će uvjetovana kriterijima strukturalnih reformi.

Kako saznajemo od dobro obaviještenog izvora u Vijeću ministara, tu su mjere koje podrazumijevaju jačanje institucionalnog okvira za makroekonomsku analizu i planiranja, finansijski sektor, ali i dobro upravljanje i borbu protiv korupcije te podršku ekonomskom oporavku i zapošljavanju.

. Također, neophodno je održavati neovisnost Centralne banke i integriteta aranžmana valutnog odbora i detaljno praćenje finansijske stabilnosti kroz redovne, barem tromjesečne, sastanke Stalnog odbora za finansijsku stabilnost.

Imovinski kartoni
Bit će potrebno i na tromjesečnoj osnovi objavljivati detaljne informacije o usvajanju i provedbi hitnih mjera podrške tokom COVID-19, uključujući iznose pomoći po kategoriji korisnika, identitet i iznos alociran za 50 najvećih korisnika pomoći, kao i uvjete i kriterije alokacije podrške, u skladu s državnim propisima o tajnosti.

– Tu su i priprema, u skladu s relevantnim preporukama Evropske komisije, i predočavanje Parlamentarnoj skupštini BiH amandmana na trenutni Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), u smislu uspostavljanja sistema provjere sadržaja imovinskih kartona sudija i tužilaca te članova VSTV-a – kazao nam je naš izvor.

Povećanje plaća
Kada je riječ o podršci ekonomskom oporavku i zapošljavanju, bit će neophodno smanjiti porezni klin u oporezivanju rada za zaposlenike koji primaju male plaće. Također, neophodno je početi s povećanjem kapaciteta službi za zapošljavanje, u smislu osiguranja aktivnije podrške nezaposlenima.

BROJKE
61,5

posto dobit će Federacija BiH

37,5

posto dobit će Republika Srpska

1

posto za Distrikt Brčko

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se