BiH očekuje značajniji pad ekonomije od prvobitno predviđanog

Na ovaj podatak prvi je upozorio ekonomski analitičar Draško Aćimović

Međunarodni monetarni fond (MMF) korigirao je svoju prognozu iz aprila ove godine, te umjesto najavljenih pet posto sada predviđa da će pad BDP-a u BiH ove godine iznositi 6,5 posto.

Na ovaj podatak prvi je upozorio ekonomski analitičar Draško Aćimović. Ovakva predviđanja Aćimović smatra katastrofalnim, navodeći da je kompletno Vijeće ministara trebalo podnijeti ostavke u momentu kada je to uradio ministar sigurnosti Fahrudin Radončić, koji je „prvi vidio da ne funkcioniše“.

– Prognoze MMF za BDP BiH su dramatično povećane, za čak 30 posto na godišnjem nivou. Sa -5 na -6.5 posto. To sam i najavio, kao što sam rekao i da će biti još gore ako ne dođe do ostavke Vijeća ministara na čelu sa predsjedavajućim Tegeltijom. Oni su direktni krivci i za katastrofalan izvještaj EU, i za ovaj dramatičan pad BDP-a – ističe Aćimović.

On dodaje kako je pod hitno BiH potrebna ekspertska vlada, koja će imati podršku EU i koja će pod hitno započeti reforme, odnosno krenuti u borbu sa korupcijom i kriminalom.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe