15.4 C
Bihać
Ponedjeljak, 26 Septembra, 2022

BiH: Jučer u Sanskom Mostu obilježena 107. godišnjica pobjede kod Canakkalea (FOTO)

Ambasador Girgin zajedno sa načelnikom Hasanbegovićem i delegacijom proučio dovu i položio cvijeće na Spomeniku oslobodiocima Sanskog Mosta.

Obilježavanje je počelo intoniranjem himni, a u prisustvu građana Sanskog Mosta, na spomenik šehidima cvijeće i vijence su položili ambasador Republike Turkiye u BiH Sadik Babur Girgin, predsjednik Turske vojne misije u BiH brigadir Baris Konak, načelnik Općine Sanski Most Faris Hasanbegović. Obilježavanju je prisustvovao vojni ataše pri Ambasadi Turkiye u BiH Mustafa Sitki Tatar, predstavnici turskih institucija u BiH te imami Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most.

Ambasador Girgin je posjetio da se danas u Turkiye obilježava Dan pobjede na Canakkaleu i Dan sjećanja na šehide koji su položiili živote u odbrani domovine. Girgin je kazao da se ovaj dan obilježava i u drugim zemljama izvan Turkiye, tamo gdje su šehitluci, organizovanjem prigodnih programa.

Podsjetivši da je prošle sedmice obilježeno sjećanje i na autora teksta turske nacionalne himne Mehmeta Akifa Ersoya, ambasador Girgin je podsjetio na riječi Ersoya o važnosti zalaganja za domovinu te ukazao na značaj zasluga šehida, svih onih koji su živote položili braneći domovinu na Canakkaleu ali i boreći se za državu u borbi protiv terorizma te šehida Bosne i Hercegovine, kao i šehida sultana Mehmeda Fatiha i šehida palih 15. jula 2016. godine, kada je teroristička organizacija FETO pokušala izvršiti državni udar u Turkiye.

U izjavi novinarima nakon obilježavanja ambasador Girgin je u vezi sa ušešćem Bošnjaka koji su položili živote kao šehidi na Canakkaleu rekao da je zbog toga važno obilježavanje i u Bosni i Hercegovini, u Sanskom Mostu.

Načelnik Općine Sanski Most Faris Hasanbegović ukazao je na 600 godina zajedničke bratske historije Bosne i Hercegovine i Turkiye, te naglasio da “nas je kroz historiju spajala zajednička želja da živimo u nezavisnim, suverenim i slobodnim državama”.

“Ponosni smo da se baš u Sanskom Mostu obilježava Dan šehida i Dan pobjede na Canakkaleu”, poručio je Hasanbegović.

Hasanbegović je rekao da je “naš cilj da Bosna i Hercegovina i Turkiye dalje jačaju i razvijaju odnose”.

Ambasador Girgin je u pratnji načelnika Hasanbegovića i delegacije posjetio i Musalu sultana Mehmeda Fatiha u Donjem Kamengradu, gdje je proučena dova, te položio cvijeće na Spomeniku oslobodiocima Sanskog Mosta.

– Obilježavanje godišnjice bitke i pobjede –
Širom Turkiye, ali i svijeta, na različite načine danas se obilježava 107. godišnjica pomorske Bitke kod Canakkalea. Bitka kod Canakkalea u Evropi je poznatija kao Bitka na Galipolju i jedna je od najkrvavijih i najžešćih bitaka u Prvom svjetskom ratu, ali po mnogim pokazateljima i u historiji uopšte.

Pomorska bitka koja je, između 3. novembra 1914. i 18. marta 1915. godine vođena kod Galipolja, kao i kopnena bitka koja se na Galipolju odvijala od 25. aprila 1915. do 9. januara 1916. godine, bitke su koje zauzimaju najznačajnije mjesto u Turkiye pa i historiji svih muslimanskih naroda ovoga dijela svijeta.

spot_img
Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

spot_img

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se