21.1 C
Bihać
Srijeda, 29 Juna, 2022

BiH je danas dobila Memorandum o NATO akreditaciji: Veoma važan korak na putu ka članstvu

U kampu Butmir danas je u organizaciji Ministarstva odbrane BiH održana ceremonija primopredaje Memoranduma o NATO akreditaciji Centra za obuku za operacije podrške miru (PSOTC).

Nakon ceremonije primopredaje NATO akreditacije, obratio se brigadir Elvedin Omić. Kaže da je PSOTC jedna veoma važna institucija sa izvrsnom reputacijom na polju edukacije i podrške, a da ova akreditacije samo to još više potvrđuje.

“Edukacija koja se sprovodi u PSOTC potvrđuje kvalitet obuke koji je u potpunosti usklađen sa kvalitetom NATO standarda. Također, PSOTC sa uspjesima kao što je ovaj doprinosi izgradnji Oružanih snaga BiH i daje doprinos ukupnim naporima BiH u očuvanju sigurnosti i prosperiteta”, poručuje brigadir.

BiH je jedna od četiri zemlje koje nisu članice NATO bloka, a koje posjeduju ovaj certifikat.

“Sama ova činjenica govori o tome koliko je ovaj NATO certifikat značajan za cijelu BiH, Oružane snage BiH i Ministarstvo odbrane”, rekao je Omić.

Akreditacija inače traje šest godina, svake šeste godine dolaze stručnjaci koji rade evaluaciju i donose odluku da li taj centar ispunjava NATO standardne i dalje.

“Dobili smo najviše ocjene, a sve standardne i podstandarde smo ispunili”, istakao je Omić.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić ističe kako je ova akreditacija NATO-a veoma bitan korak na putu BiH prema članstvu u Alijansu. Još jednom je istakao i problem Ministarstva odbrane koje je već treću godinu za redom na privremenom finansiranju.

“Za ispunjenje ciljeva potrebna su sredstva. Ne možemo već treću godinu živjeti na privremenom finansiranju da bismo ostvarili ciljeve koje smo postavili.”, poručio je Podžić.

Još jednom je apelovao na Parlamentarnu skupštinu BiH, oba Doma naroda i Vijeće ministara da riješe ovaj problem i konačno usvoje budžet.

Također, prokomentirao je i prijetnje koje dolaze iz Rusije o eventualnom cyber napadu na BiH. Kaže da, ukoliko se to desi, imali bi punu pomoć NATO-a.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se