BiH dobila 7,2 miliona eura pomoći za borbu protiv koronavirusa

IZVORklix.ba

Na sastanku je učestvovalo više od 60 predstavnika ambasada, misija i međunarodnih organizacija, a dijelu sastanka je prisustvovao i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija.

Na konferenciji su govorili ambassador SAD Erik Nelson, šef misije Delegacije EU Johann Sattler, ambasador Republike Turske Haldun Koc, ambasade Švicarske Andrea Rauber Saxer, Republike Hrvatske Ivan Sabolić, ambasadorica Norveške Siri Andersen, ambasadorica OSCE Kathhleen Kavalec… Također, videokonferenciji su prisustvovali predstavnici USAID-a, UNDP-a, Save the Childrena, IBRD-a i drugih međunarodnih institucija.

Ovom prilikom, učesnici su dobili liste potrebne medicinske i zaštitne opreme za zdravstvene ustanove Bosne i Hercegovine, odnosno FBiH, RS i Distrikta Brčko.

“Učesnici videokonferencije su istakli snažnu solidarnost svojih država građanima BiH i obećali konkretnu pomoć za naše građane. To su učinili i Erik Nelson, ambasador SAD kao i više drugih ambasadora, a ambasador Johann Sattler je upoznao prisutne da je EU već obezbjedila sedam miliona eura za pomoć BiH. Također, i ambasada Švicarske je izdvojila 200.000 dolara”, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Govoreći na konferenciji, predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija i ministar sigurnosti Fahrudin Radončić su naglasili da je uz humanitarni aspekt, sada još važnije da države EU i međunarodni partneri omoguće hitnu kupovinu respiratora, zaštitne opreme, lijekova i druge medicinske opreme i njeno nesmetano dopremanje do BiH.

Na konferenciji je potencirana važnost transparentnog rada, a više učesnika konferencije su istakli hitnost usvajanja budžeta Bosne i Hercegovine, kao jedan od preduslova koordiniranije borbe protiv koronavirusa.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe