BiH dio poznate platforme: Amazon nam je otvorio tržište svijeta

IZVORavaz.ba

Vijest da je BiH konačno postala zemlja iz koje se legalno mogu kupovati, ali i prodavati proizvodi na svjetski poznatoj platformi Amazon.com obradovala je ljubitelje online kupovine u našoj zemlji.

Međutim, puno je zanimljivija prilika koja se pružila malim i srednjim preduzećima iz BiH koja pomoću ove platforme svoje proizvode mogu plasirati u bilo koju državu svijeta.

Ogromna prilika
Kako je i predstavljeno logom, na Amazonu ima svega, od igle do lokomotive. Ogromna prilika za dodatnu zaradu nalazi se u činjenici da male kompanije, umjetnici, handmade proizvođači sada mogu proširiti svoje tržište i na evropske ispostave Amazona.

Ekonomista Igor Gavran za „Avaz“ kaže da je pristup BiH globalnom tržištu Amazona definitivno veoma dobra vijest, prije svega za manje poduzetnike, ali i privredu u cjelini.

– Sada se otvara jedan novi globalni kanal prodaje i izvoza naših proizvoda koji je dostupan skoro svakome u svijetu, to je jedna od najčešćih početnih adresa za potencijalne kupce širom svijeta. Manje je značajan za kupce u BiH, barem za sada, jer i dalje ne garantira da će svi ponuđači na Amazonu isporučivati robu u BiH niti da će troškovi isporuke biti prihvatljivi – istakao je Gavran.

Gavran: Otvoren novi kanal prodaje

Dodao je da je, ipak, upitna logistička spremnost operatora u BiH za ovaj vid prometa, gdje su brzina, pouzdanost i niski troškovi presudni.

– Posredna korist za kupce u BiH mogao bi biti pritisak na cijene na domaćem tržištu onih proizvoda koji će se moći, po prihvatljivim uvjetima, nabaviti putem Amazona, a trenutno su nerealno skupi na domaćem tržištu, upravo zbog dostupnosti – rekao je Gavran.

Plasman roba
Ističe da bi najveću korist trebali imati manji poduzetnici kojima tradicionalni kanali prodaje i promocije nisu dostupni i koji obično ni na domaćem tržištu ne mogu doći do polica frekventnijih prodajnih objekata, a kamoli plasirati robu izvan BiH.

– Pozitivno utječe i na imidž BiH, jer je zaista nezamislivo biti izvan ovakvih osnovnih globalnih trgovinskih tokova kao što je Amazon, pristup njima se morao odavno podrazumijevati. Potrebno je ovom tržištu pristupiti ozbiljno, ponuditi što više kvalitetnih proizvoda i steći povjerenje kupaca i onda se možemo nadati poboljšanjima u pristupu, pa i ulasku u red onih država za koje su dostupne usluga „Amazon Prime“ i besplatna dostava, što bi tek dalo pravi zamah trgovini u oba smjera – istakao je Gavran.

Zanimljivosti o Amazonu
l Amazon se nalazi među najpopularnijim internet-stranicama, samo u SAD imaju 214,8 miliona korisnika. l Amazon se može pohvaliti sa 150 miliona tzv. prime članova.

l Prema neto dobiti, Amazon je zabilježio rast od 84 posto prodajom koja je dosegla 386 milijardi dolara.

l U pogledu profitabilnosti prodavača, 85 posto poduzetnika koji prodaju na Amazonu je profitabilno, dok ih je 44 posto bilježilo bolje poslovne rezultate u 2020. uprkos pandemiji.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe