28.3 C
Bihać
Subota, 21 Maja, 2022

Bh. državljani s hrvatskim pasošima uskoro će moći u SAD bez vize

Na pitanje kada će biti potpisan ugovor o bezviznom režimu za hrvatske građane, tzv. "visa-waiver" programu, Pompeo je rekao kako se nada da će se to dogoditi "vrlo brzo"

IZVORavaz.ba

Hrvatski građani moći će uskoro putovati u SAD bez viza, rekao je danas američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike Pompeo) u intervjuu za Hinu u Dubrovniku, dodajući da će se to dogoditi “sljedećih mjeseci”.Na pitanje kada će biti potpisan ugovor o bezviznom režimu za hrvatske građane, tzv. “visa-waiver” programu, Pompeo je rekao kako se nada da će se to dogoditi “vrlo brzo”, odnosno “u sljedećim mjesecima”. Specifičniji od toga nije želio biti.

Još ima posla, mora se riješiti papirologija
– Još ima posla, mora se riješiti papirologija, administrativne stvari, neke trebamo učiniti mi, neke su na hrvatskom vodstvu, ali o tome smo razgovarali s ministrom vanjskih poslova (Gordanom Grlićem Radmanom) i siguran sam da ćemo o tome razgovarati i s premijerom (Andrejem Plenkovićem), rekao je Pompeo uoči razgovora s hrvatskim šefom vlade.

– To je nešto na čemu se već dugo radi i sigurno će biti sjajno za hrvatske građane, ali i za odnose dviju zemlja, istaknuo je dodajući kako smatra da su “sve prepreke riješene”.

Prvi čovjek State Departmenta boravi u jednodnevnoj posjeti Hrvatskoj kao najviši funkcioner američke administracije otkad je Donald Tramp (Trump) predsjednik SAD-a i osam godina nakon što je posljednji put neki šef – odnosno šefica – američke diplomacije bio u posjetu RH – Hilari Clinton (Hillary Clinton) 2012.

Ukidanje viza gotovo 30 godina neriješeno je diplomatsko pitanje u odnosima dviju zemalja. Za ulazak u bezvizni režim potrebno je ispuniti brojne preduvsloe, a posljednji koji je Hrvatska trebala ispuniti je manje od tri posto odbijenih zahtjeva.

Je li se to dogodilo, Pompeo nije potvrdio.

Hrvatska, Rumunija, Bugarska i Cipar jedine su članice Europske unije kojima treba viza za SAD
Hrvatska, Rumunija, Bugarska i Kipar jedine su članice Evropske unije kojima SAD dosad još nije ukinuo vize. Europska komisija od SAD-a je još 2014. tražila da ukine vize za Hrvatsku i ostale zemlje Unije čiji su građani tada još morali imati taj dokument za ulazak u SAD. Čak je zaprijetila i recipročnim mjerama, ali to se nije dogodilo.

Poljska je tek krajem prošle godine isključena iz tog režima, nakon što je provela kampanju kojom je poticala privrednike i funkcionere za koje je bilo gotovo sigurno da će dobiti vizu da predaju zahtjev.

Sličnu je kampanju ove godine provela i Hrvatska, koja je već 30. septembra prošle godine, kada završava fiskalna godina u Americi, spustila broj odbijenih zahtjeva na četiri posto i više nije bila daleko od ostvarenja cilja. S prekjučerašnjim danom završila je još jedna fiskalna godina i za pretpostaviti je da je američka strana blizu rješavanja te matematičke računice.

Sudjelovanje u visa-waiver programu znači da hrvatski građani mogu bez vize otputovati u SAD na razdoblje od najviše 90 dana, iz turističkih ili poslovnih razloga. Amerikanci za EU ne trebaju vizu.

Sporazum o dvostrukom oporezivanju
Vizni režim, ali i dvostruko oporezivanje, hrvatskim preduzetnicima godinama otežava pokretanje poslovanja u SAD-u, ali i američka ulaganja u Hrvatsku. I pitanje tog drugog sporazuma moglo bi uskoro biti riješeno, u cilju daljnjeg “jačanja ekonomske suradnje između dvije zemlje”, rekao je prvi čovjek State Departmenta.

– Vjerujem da će sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja biti zaključen, sada možemo izmijeniti nacrte, a to je vrlo dobar znak. Postoji puno toga zajedničkog i vjerujem da će on biti završen.”

Državni sekretar je naglasio da su odnosi dvije zemlje snažni i da američka strana želi biti sigurna da “svaki put kad postoji prigoda da američka kompanija ulaže u Hrvatsku ili hrvatska u SAD-u ništa tome ne stoji na putu”.

Hrvatska vlada pokrenula je u srijedu postupak za sklapanje konvencije s američkom vladom o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Iako su najveće kočnice bržem razvoju gospodarskih odnosa upravo vize i sporazum o dvostrukom oporezivanju, investicijska klima također nije nevažna.

– Mislim da je ona dosta dobra, rekao je Pompeo.

– Uvijek kad dođemo u Evropu, na mjesta koje znamo da dijele iste vrijednosti o poštenoj tržišnoj utakmici – na što isto računamo – kada gledamo kinesku komunističku partiju kako dolazi ovamo i da se tretira na različit način od europske ili američke kompanije, to ne pomaže, to odvraća ljude da ulažu svoj kapital u Hrvatsku. Optimističan sam da će se stvari na tom planu poboljšavati. Želimo biti ovdje, želimo biti aktivni.”

– Vjerujem da dobre stvari čekaju naše dvije zemlje, istaknuo je.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se