Bez odgađanja: Ove stvari trebate očistiti prije dolaska zime

Postoje neki kućanski poslovi koje svako odgađa što je duže moguće. Prilično smo sigurni da su čišćenje oluka i pranje prozora negdje pri vrhu, ali jesen je idealno vrijeme da ih ipak odradite. Ako ste tokom cijele godine odgađali sljedeće kućanske poslove, evo stvari kojima ćete trebati dati prednost u sljedećim sedmicama, kako piše Real Simple.

Oluci

Ako ne očistite oluke prije zime, prikupljeni ostaci mogu stvoriti blokade. Jednom kad se snijeg i led otope, neće imati gdje. Rezultat? Potencijalno curenje na krovu. Da biste se spasili velike glavobolje u proljeće, unajmite profesionalca ili ih očistite sami.

Prozori

Ako je moguće, pranje prozora najbolje je sačuvati za oblačni proljetni ili jesenski dan. Na užarenom ljetnom suncu voda će brzo ispariti, ostavljajući tragove, a zimi će se voda smrznuti. Osim toga, ako planirate ove zime provesti više vremena kod kuće, svidjet će vam se da imate čiste prozore u narednim mjesecima.

Radijatori i ventilacijski otvori

Morat ćete se riješiti ovog zadatka prije nego što uključite grijanje. Upotrijebite četkicu za boce kako biste očistili prašinu između oprečnika. Stavite papir ispod radijatora da uhvati prljavštinu. Zatim usišite svaki otvor pomoću nastavka za pukotine te obrišite krpom od mikrovlakana.

Zimski kaputi

Obično se preporučuje čišćenje zimskih kaputa prije nego što ih spremite na ljeto, ali ako se to nije dogodilo ove godine, sada je vrijeme da ih osvježite. Provjerite naljepnicu za njegu na svakom sloju, a zatim ih odnesite u kemijsku čistionicu ili slijedite korake za pranje i sušenje kod kuće.

Vanjski namještaj

Prije nego što zimski namještaj i viseće ležaljke spremite u podrum, brzo ih očistite. Na ovaj način mrlje neće imati priliku nastupiti, a vi ćete biti zahvalni na proljeće.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe