4.7 C
Bihać
Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023

Bevanda: MMF odobrio BiH 330 miliona eura

IZVORAvaz.ba

Upravni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) danas je u Vašingtonu odobrio BiH kredit u iznosu od 330 miliona eura za borbu protiv pandemije koronavirusa, koji je u pismu namjere tražila naša država.

Ovu informacija potvrdio je za “Avaz” ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda.

Sredstvima MMF-a će, također, biti finansirana i provedba Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica.

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća minsitara BiH rekao je za Srnu da su sredstva odobrena.

– Sjednica borda direktora je završena i jednoglasno su podržali odluku o odobrenju sredstava BiH – rekao je Tegeltija koji je i predsjedavajući Fiskalnog vijeća

Sredstvima MMF-a biće finansirano saniranje i ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica. Ova odluka zvanično je upućena i predstavnicima bh. vlasti i članovima Fiskalnog vijeća.

Podsjećamo, lideri SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a su, uz intervenciju Delegacije EU i Ambasade SAD u BiH, dogovorili prošle sedmice raspodjelu ovog novca.

Tako će, prema dogovoru, FBiH dobiti 61,5 posto, RS 37,5 posto, a Distrikt Brčko 1 posto sredstava. Dogovoreno je da će u raspodjelu sredstava biti uvršteni i kantoni.

Inače, kako je dogovoreno, iznos koji pripada Federaciji će se dijeliti na način da 50 posto ostaje na računu tog nivoa vlasti, a 50 posto će pripasti kantonima, koji u okviru svojih nadležnosti nose značajan dio odgovornosti u borbi protiv pandemije, od zdravstva do policije.

Federaciji BiH će od ukupnog iznosa pripasti oko 396,9 miliona KM.

Polovina tog iznosa, oko 198,4 miliona KM, ostaje entitetskom nivou, a isti iznos se dijeli na deset kantona prema broju stanovnika iz popisa 2013. godine.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe