16 C
Bihać
Četvrtak, 6 Oktobra, 2022

Berbok u Bundestagu o susretu sa Majkama Srebrenice: Ispričale su mi kako su bile upotrijebljene kao ratni plijen

IZVORavaz.ba

Ministrica vanjskih poslova Njemačke Analena Berbok (Annalena Baerbock) obratila se danas u Bundestagu gdje je podjelila svoje iskustvo emotivnog susreta sa Majkama Srebrenice tokom nedavne posjete Sarajevu.

Berbok je u svom izlaganju odbacila kritike njene feminističke vanjske politike i opisala svoj iskreni susret sa Majkama Srebrenice koje, kako kaže ministrica, još uvijek osjećaju rane iz rata.

– Majke Srebrenice su mi ispričale kako su one, njihove majke, sestre i kćerke bile silovane i upotrijebljene kao ratni plijen i nisu bile prepoznate niti zaštićene od internacionalnih službi. Zbog toga mislim da je jako bitno da u 21. stoljeću održimo taj feministički pokret – rekla je Berbok u svom izlaganju u Bundestagu.

Podsjetimo, Berbok je nedavno boravila u zvaničnoj posjeti Sarajevu gdje je posjetila i “Galeriju 11/07/95”.

Ministrica vanjskih poslova Njemačke se tada srela sa predstavnicama majki iz Srebrenice, kao i sa predstavnicama civilnog društva. Razgovoru su prisustvovale Munira Subašić, predstavnica Udruženja Pokret Majke enklave Srebrenice i Žepe, Fadila Efendić, predstavnica Udruženja “Majke Srebrenice” iz Srebrenice, Ajna Jušić ispred Udruženja “Zaboravljena djeca rata”.

Berbok se u sklopu svoje zvanične posjete našoj zemlji sastala i sa Visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, kao igradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se