17.3 C
Bihać
Subota, 23 Septembra, 2023

Bećiragić: Nurkić je donio veliki kvalitet i poremećaj u ulogama

IZVORavaz.ba

Selektor naše košarkaške reprezentacije Adis Bećiragić, pred kvalifikacione mečeve za Mundobasket 2023 protiv Crne Gore i Francuske, te Eurobasket 2022, osvrnuo se na dosadašnji tok priprema.

– Vratili smo se iz Estonije nakon dvije utakmice s Belgijom i domaćinom, rekao je Bećiragić i dodao:

Zadovoljan sam viđenim
– Kada pogledamo mečeve i situaciju iz uglova, zadovoljan sam viđenim. Mislim da je nama kao trenerima najveći problem i zadatak to što smo dobili Jusufa Nurkića koji je dolaskom donio veliki kvalitet i poremećaj u ulogama. Za svakog trenera i igrača bit će da se uloge prihvate, odrade na najbolji način i da kvalitet s Nurkićem bi došao do izražaja. Na tom smo putu i voljeli bi imati barem još dvije pripremne utakmice, ali kako je tako. Do meča s Crnom Gorom ćemo doći do zadovoljavajućeg nivoa, a pogotovo u odgovornosti koja je najvažnija za jednu ekipu.

Nakon pobjede nad Belgijom naš tim je “pao” u trećoj četvrtini duele protiv Estonije.

– Prije svega, put od 17 sati, pa sutra trening i utakmica… Mislim da je pad u trećoj četvrtini bio kolaps. On je počeo u 8. ili 9. minuti. Jedan od razloga je umor, a jedan od razloga je i to što smo igrali protiv ekipe koja igra dvije godine. To je ekipa koja tokom cijelog meča igra istim tempom i u istom sistemu. Protiv Belgije smo uspjeli pobijediti, ali protiv Estonije nam je umor presudio. Bili su bolji i od nas u trećoj četvrtini, rekao je Bećiragić.

Na pitanjer da li su svi igrači prihvatili nove uloge, selektor je odgovorio:

– Svi su prihvatili ulogu… Međutim, kada se mijenja hemija ekipe jednostavno smanji vam se broj minuta i pozicija u kojoj igraš. Zbog toga treba da se stvari stave na mjesto. Imali smo šest dana da uradimo to. Teško je i to nam je najveći zadatak. Pokušavamo igračima ukazati na to i teško je to uraditi za 14 dana. Ipak, tu je njihovo srce i želja i to pokriva sve nedostatke. S Jusufom smo dobili nevjerovatan kvalitet, ali smo pomjerili uloge. I Mikiju i Kamenjašu i svi su igrači promijenili uloge radi toga. Ukoliko uspijemo to bit ćemo opasna ekipa. Ako ne uspijemo možemo to prekriti ogromnim zalaganjem i jakom odbranom. Nema drugog načina, ne treba se lagati i to je tako, rekao je selektor Zmajeva.

Iskoristiti pristup Crnogoraca
Crnogorci su istakli da je sve podređeno mečevima protiv našeg tima…

– I mi mislimo da je meč s Crnom Gorom važna. Svjesni smo toga, i njima i nama. Oni će imati imperativ jer će igrati pred svojom publikom. Pokušat će napraviti atmosferu. Svjesni smo, oni također i voljeli bi iskoristiti njihov pristup. To može biti za njih problem i nadam se da uz pametnu igru možemo iskoristit tu njihovu nervozu i napravimo korak koji bi bio veliki ka Svjetskom prvenstvu, rekao je Bećiragić.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe