6.5 C
Bihać
Četvrtak, 30 Novembra, 2023

Beč želi postati prvi grad u Evropi potpuno pokriven 5G mrežom

IZVORavaz.ba

Trenutna situacija izazvana pandemijom koronavirusa pokazala je koliko je digitalna komunikacija postala važna za sva područja života. Član bečke gradske vlade za digitalizaciju Piter Hanke (Peter Hanke) je stoga postavio cilj: “Beč bi trebao postati prvi grad u Evropi potpuno pokriven 5G mrežom.”

Programom finansiranja vrijednim 20 miliona eura Grad Beč sada osigurava da se brzo izvrše potrebna ulaganja u širenje mreže.

– Za Beč kao najbolji grad za život neophodna je dobra ponuda komunikacijske tehnologije. Uz širenje širokopojasne mreže pomoću optičke tehnologije, mobilna komunikacija jedno je od osnovnih obilježja koja čine izvanredno mjesto za život i savremenu poslovnu lokaciju s najnovijom tehnologijom. 5G je najnovija generacija mobilne mreže i mobilni internet postaje sve važniji. To primjećujemo i sada u krizi. Zato podržavamo brzo širenje 5G mrežu u Beču sa 20 miliona eura – rekao je Peter Hanke, član gradske vlade za finansije i digitalizaciju.

Direktor A1 (Telekom Austria Group) Markus Grausam (Marcus) naglašava je digitalizacija danas važnija nego ikad i može nam pomoći da bolje prevaziđemo ovu krizu.

– Dobro razvijene, stabilne širokopojasne mreže osnova su za iskorištavanje digitalnog potencijala, a 5G je ključna tehnologija za digitalizaciju poslovne lokacije. Početkom godine započeli smo s najvećom 5G mrežom, u Beču već postoji 60 lokacija. Za daljnje širenje, novi program finansiranja Grada Beča za korištenje vlastitih gradskih baznih stanica važan je doprinos 5G strategiji i digitalnoj budućnosti – rekao je Grausam.

Program finansiranja uključuje antenske jarbole koji će početi s radom između 1. jula 2020. i 30. juna 2022. godine. Ovo vremensko ograničenje daje poticaj da se naročito brzo implementiraju investicije u 5G mrežu u Beču i da se na taj način prije drugih gradova napravi važan korak u pravcu potpune pokrivenosti, saopćio je Eurocomm PR – Sarajevo.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe