7.9 C
Bihać
Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023

Barel nafte u svijetu sada iznosi 16 dolara: Hoće li pojeftiniti i gorivo u BiH?

Cijene pojedinih derivata u manjem bh. entitetu, prema informacijama do kojih smo došli, već je na nivou 1,45 KM po litri goriva.

“Rafinerijske cijene u posljednja 24 sata su smanjene za cca 20 postoi. Sve naprijed govori da ima dovoljno prostora za daljnje korekcije cijena goriva, a svako neka izvuče svoj zaključak da li je normalno da cijena goriva bude 1,90 KM”, rekao je Almir Bečarević, nekadašnji direktor BH-Gasa i ekspert za energente koji smatra da se naftno tržište raspalo poput starog kauča i bar bi trebalo da potrošači budu zadovoljni.

Za komentar smo pitali Senada Šepića, predsjednika Nezavisnog bloka koji je još prije 3 godine u Parlamentu BiH zahtijevao da se ograniče marže na gorivo, tvrdeći da je država svojim nečinjenjem omogućila naftašima ekstremno bogaćanje.

“Cijene goriva u BiH su odavno puno više u odnosu na one sa svjetskog tržišta. Posebno je to bilo vidljivo u odnosu primanja u BiH sa recimo primanjima u Austriji, u kojoj je godinama gorivo bilo jeftinije nego u našoj zemlji, a plate u BiH i do pet puta manje nego u Austriji. To naravno ne smije biti prihvatljiv model. Zato sam još prije skoro 3 godine u Parlamentu BiH zagovarao i predložio ograničavanje marže, na osnovu koje bi država zaštitila građane od tih nesavjesnih trgovaca naftom. Morali su prihvatiti taj moj prijedlog, Parlament ga je usvojio, ali ne on ležao u ladicama premijera Novalića do prije desetak dana, kad je napokon, Vlada, sada pod dodatnim pritiskom pandemije koronavirusa stavila na dnevni red tu tačku i ograničila marže. Međutim, očito je da se to opet ne primjenjuje na terenu, jer su cijene goriva u FBiH oko 20 posto veće nego one u entitetu RS.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe