Banjalučki ljekari dio onkoloških konzilijuma u Bihaću: Značajan korak u unapređenju liječenja onkoloških bolesnika iz USK

U banjalučkom Centru za radioterapiju (Affidea/IMC) susreli su se ljekarski timovi domaćina i kolega ljekara specijalista iz Bihaća- radiologa, pulmologa, ginekologa, hirurga i onkologa, a bihaćki ljekarski tim predvodio je direktor Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” dr Hajrudin Havić.

Povod i tema sastanka sa domaćinima, na čelu sa direktorom banjalučkog Centra Marijanom Bilićem i medicinskim direktorom prof. dr Goranom Maroševićem, koja je “izbila” u prvi plan jeste svakako- mogućnost sagledavanja liječenja zračnom terapijom pacijenata iz Bihaća i ostalih dijelova Unsko – Sanskog kantona u Banjaluci.

I sjajna novost kao direktan rezultat susreta- dogovoren je početak rada zajedničkih multidisciplinarnih onkoloških konzilijuma u Bolnici Bihać.Ovaj susret pojačava nadu da će problem otežanog liječenja onkoloških pacijenata iz Unsko- Sanskog kantona, što je prije moguće postati stvar prošlosti. A, i pacijenti i ljekari dobro znaju šta znači blagovremeno i adekvatno liječenje, posebno u onkologiji.

Trenutno, onkološki pacijenti ovog kantona, koji broji oko 280.000 stanovnika, prinuđeni su da se liječe u udaljenim medicinskim ustanovama, od kojih je najbliže Sarajevo, kojem Bihać ne gravitira i do kojeg se putuje gotovo šest sati. A, svima je jasno šta toliki put znači ovako teškim pacijentima. Još je napornije i komplikovanije, kada se teži slučajevi upute put daljih destinacija poput- Istanbula.

Najsavremenija oprema u Banjaluci

Najsavremenija oprema i usavršeni medicinski kadrovi “nadohvat su ruke” pacijentima Unsko – Sanskog Kantona, već u obližnjoj Banjaluci.Ali, da se vratimo na sastanak održan u Banjaluci, čiji je jedan od ciljeva i sagledavanje mogućnosti za liječenje onkoloških pacijenata u Banjaluci, a potom i planiranje buduće investicije u Centar za radioterapiju u Bihaću na osnovu Odluke Vlade Unskosanskog kantona i međunarodnog tendera koji je u pripremi.

Samir izliječen u Banjaluci

Nedavni primjer Samira Velića najbolji je primjer dobrih želja i planova ljekara i iz Banjaluke i iz Unsko-sanskog kantona.Ono što još stoji na putu ogromnom olakšanju pacijenata, koje nečesto i – život znače, jesu proceduralne stvari – tj. odluka da troškove liječenja u banjalučkom Centru za radioterapiju snose kantonalni, tj. Fond zdravstvenog osiguranja FBiH, kao što Fond Republike Srpske to čini već godinama za svoje osiguranike, baš kao i crnogorski.

Liječeno više od 20.000 pacijenata

U banjalučkom Centru za radioterapiju do sada je liječeno više od 20.000 onkoloških pacijenata, i nikada nije postojala lista čekanja. Prije samo mjesec dana u rad je pušten i drugi, najnoviji linearni akcelerator “Truebeam”, poznate kompanije “Varian” iz SAD, kao najsavremeniji uređaj, koji uopšte postoji u svijetu.Osnovna razlika između ovog uređaja i onih ranijih generacija, koje su još uvijek zadržali mnogi centri ovog tipa, je u tome, što su uređaji, koji se koriste u Banjaluci, opremljeni svim mogućim modalitetima za visoko-preciznu radio-hirurgiju.“Truebeam” je linearni akcelerator koji je kompletno kompjuterski kontrolisan, a tretman podrazumijeva minimalnu izloženost zdravog tkiva zračenju, jer su zraci sa visokom preciznošću usmjereni samo na tumor. Po prvi put u Banjaluci implementiran je i sistem za praćenje i podešavanje pomjeranja pacijenta tokom zračenja (Identify).

Ljekari usavršavani u Hjustonu

Vrijedno je zaista istaći i da su se ljekari ovog privatnog Centra iz Banjaluke usavršavali u Hjustonu, u najpoznatijem regionalnom centru ovog dijela medicinske grane, pa se slobodno može reći da je Banjaluka u samom vrhu Evrope, kada je u pitanju ova grana medicine.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe