15.6 C
Bihać
Ponedjeljak, 16 Maja, 2022

Bandić: Najviše otpora roditelja izazvale su preporuke nošenja zaštitnih maski

Kako je najavila u razgovoru za Fenu očekuje se da će se sukcesivno sva djeca vratiti u školske klupe, ako ne dođe do značajnog pogoršanja epidemiološke situacije. 

– Ovo je zasigurno ključni trenutak, u globalnoj krizi učenja. Trebamo rekonceptualizirati okolnosti u kojima će svako dijete steći vještine koje su mu potrebne za životne izazove te omogućiti da svako dijete, uključujući i najmarginaliziranije, ima jednake mogućnosti da ostvari puni potencijal – naglasila je.

Podsjeća da je, od prvog septembra kad je nastavni proces započeo u KS, svih deset kantona velikim dijelom vratilo učenike u školske klupe. U punom kapacitetu, uz poštivanje epidemioloških mjera posebno propisane udaljenosti između učenika (tamo gdje je to bilo moguće, u skladu sa prostornim kapacitetima škola) do podijeljenosti učenika u grupe, po kombiniranom modelu nastave.

– Očekuje se također da se učenici drugog i trećeg razreda srednje škole u Kantonu Sarajevo vrate u školske klupe od 12. oktobra, po modelu koji će biti fleksibilan i prilagođen specifičnostima svake odgojno-obrazovne ustanove. Prijedlog je da se, naizmjenično, jednu sedmicu u školi realizira nastavni proces, a drugu da učenici dobiju nastavne sadržaje putem platforme – pojasnila je.

Kako je kazala, roditelji i dalje imaju mogućnost da se izjasne ako ne žele da im djeca pohađaju redovan nastavni proces i ako smatraju da je najbolja opcija za njihovo dijete isključivo online nastavni model dostave nastavnog materijala i organiziranje konsultativne nastave sa predmetnim nastavnicima.

Kako Bandić kaže Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke koordiniralo je, u periodu od kad je nastava počela u FBiH, procesom prikupljanja podataka s kantonalnog nivoa o neophodnim higijenskim potrepštinama koje su nabavljene u saradnji s UNICEF-om Bosne i Hercegovine.

Uspostavljena je jača sprega između obrazovanja i zdravstva, kantonalna ministarstva obrazovanja sačinila su kvalitetne setove neophodnih materijala u kojima su definirani svi segmenti odgojno-obrazovnog rada.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, u skladu sa koordinirajućom ulogom koju ima u oblasti obrazovanja, objedinilo je sve najbolje modele za početak nastave i proslijedilo ih kantonalnim ministarstvima obrazovanja da bi sve bilo što ujednačenije na nivou Federacije BiH.Urađeni su i planovi za krizno djelovanje na nivou odgojno-obrazovnih ustanova i formirani operativni timovi za njihovu provedbu.

Epidemiološke preporuke koje su propisali nadležni zavodi za javno zdravstvo ispoštovane su, kako je kazala, u velikoj mjeri. Najviše otpora roditelja izazvale su preporuke koje se odnose na nošenje zaštitnih maski.

– Poslije perioda prilagođavanja i pojašnjenja zdravstvenih stručnjaka situacija je mirnija, sve se polako vraća u redovne tokove – kaže Bandić.


Dodaje da kantonalna ministarstva obrazovanja i nauke prate situaciju u školama, imaju jasne hodograme djelovanja u slučaju da se pojavi zaraza virusom Covid-19. Zavodi za javno zdravstvo su u kontinuiranoj saradnji s odgojno-obrazovnim ustanovama, pomažu im u provedbi propisanih zdravstveno-epidemioloških mjera.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se