Ako tražite desert koji se sprema bez puno muke, a pritom izgleda i miriše kao da ste proveli sate u kuhinji, banana hljeb s makom je pun pogodak. Ovaj sočan kolač spaja mekoću zrelih banana i prepoznatljivu aromu maka, stvarajući savršenu kombinaciju za jutarnju kafu, popodnevnu užinu ili lagani slatki zalogaj pred kraj dana.
Priprema je brza i jednostavna, pa je idealan za sve koji žele napraviti nešto domaće, ukusno i mirisno – bez komplikacija i dugog stajanja za šporetom.
Sastojci
2 veće zrele banane
100 g šećera
80 g omekšalog maslaca
2 jaja
160 g glatkog brašna
1 kašika praška za pecivo
1⁄2 kašičica sode bikarbone
prstohvat soli
1 vanilin šećer
2 kašike mlijeka
40 g mljevenog maka
Priprema
Zagrijte pećnicu na 175 °C. Kalup za pečenje obložite papirom ili ga premažite maslacem i pospite brašnom. Zgnječite banane vilicom u pire. Umutite maslac sa šećerom, dodajte jaja i dobro izmiksajte. Zatim u ovu smjesu umiješajte bananin pire, vanilin šećer i mlijeko.
U posebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i mak. Suhe sastojke polako dodajte mokrima i lagano promiješajte dok se smjesa ne ujednači. Izlijte je u pripremljeni kalup i poravnajte površinu.
Pecite 50–60 minuta. Ostavite hljeb da se hladi u kalupu 10 minuta, zatim ga izvadite i potpuno ohladite na rešetki prije rezanja.
