21 C
Bihać
Srijeda, 18 Maja, 2022

Baka Milka pozvala Plenkovića i Milanovića na pitu od džinovske bundeve

IZVORavaz.ba

Baka Milka Kartalija (81) iz Eminovaca kraj Požege sama je sebe iznenadila uzgojivši zaista džinovske bundeve.

– I do sada sam imala velike, ali ove godine sam uzgojila zaista ogromne. Ova jedna koja je još u vrtu teška je sigurno više od 120 kilograma. Nismo je mogli utovariti i prenijeti u dvorište – pripovijeda Milka.

Kad su dozrele, nastao je problem, jer djed Vid (87) i ja ih nismo mogli utovariti i prenijeti u dvorište. Odlučila sam da ću ih, kad dođe vrijeme, isjeći u vrtu i komad po komad nositi svojim svinjama, otkriva nam Milka Kartalija (81). Dok ponosno drži ruku na bundevi teškoj više od 120 kilograma, priznaje da je i sama iznenađena.

– Jedan od dvojice mojih unuka zna da ja u svojem vrtu volim eksperimentirati, saditi razno povrće, pa mi je proljetos donio pet koštica. Rekao mi je: ‘Bako, posadi ove bundeve’. Koštice su bile krupne i posadila sam ih. Čim su nikle bundeve, kad su se pojavili prvi cvjetovi, znala sam da će to biti nešto veliko. Njegovala sam ih kao i druge bundeve, njihova loza bila je sve veća s puno cvjetova, ali davala sam im vode više nego drugima, što se na kraju pokazalo dobitnom kombinacijom. Izvadit ću i koštice, dio ću ostaviti sebi za iduće proljeće, a dat ću i svojim susjedima, neka i oni posade ove ogromne tikve – kaže Milka.

Za težinu bundeve zaslužni su neobično sjeme, ali sigurno i silna ljubav te briga koju Milka ulaže u svoje povrće koje raste bez problema.

– Tajna uzgoja ovako velikih bundeva je u vodi. Bundeve su vodopije i ja sam im svakog dana osigurala najmanje tri litre vode – recept je bake Milke. Njezinoj bundevi se svi dive, rado ih pokazuje.

– Očito će za moje bundeve doznati premijer Plenković i predsjednik Milanović. Neka dođu, rado ću im pripremiti pitu od bundeve ili čorbu pa da vide kako se u Slavoniji zdravo jede. Bundeve bi nam se mogle naći češće na stolu kao hrana, jer od mirovine koja iznosi 1.400 kuna teško si možemo nešto drugo kupiti – rekla je baka Milka gledajući ponosno u svoje bundeve koje su dobile prelijepu jesensku boju.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se