22.2 C
Bihać
Srijeda, 6 Jula, 2022

Bajramović: Bundesliga se sigurno nastavlja, u igri je 750 miliona eura

Prema posljednjim informacijama, to je 2. ili 9. maj. Naravno, bez gledalaca

Bivši bh. reprezentativac, danas nogometni trener Zlatan Bajramović (40) ponovo je prekomandovan u prvi tim Karlsruhea.

Nekadašnji reprezentativac BiH kao trener u ovom njemačkom drugoligašu radi od 30. decembra 2016. godine, a u međuvremenu je bio šef struke druge ekipe i juniorskog tima. Treći put dobio je šansu na klupi prvog tima…

“Ponovo radim kao pomoćni trener prve ekipe… U trenažni proces smo se vratili prošlog ponedjeljka i radimo u grupama. Upravo smo završili trening” rekao je Bajramović za Dnevni avaz.

“Ovaj način rada malo je neobičan, ali šta je tu je, OK je. Tako je kako je”.

Koliko igrača trenira u jednoj grupi? Kako sve to izgleda u praksi?

“Najčešće radimo u tri grupe na tri terena. Ili, ako treniramo na jednom terenu, onda radimo u različitim terminima. Jednu grupu igrača vodi kondicioni trener, drugu glavni trener (Christian Eichner, op. a.), a treću ja. U jednoj grupi su četiri igrača i kad nam treba, uzmemo golmana. Znači, maksimalno radimo s pet igrača… Inače, napravili smo pet grupa od po četiri fudblera. Jedan trening zbog toga sada dugo traje, jer svaka grupa ide od jednog do drugog trenera, ali OK. To je jedina mogućnost da igrači treniraju na fudbalskom terenu. Prije toga imali su samo individualni plan za trčanje, što nije, tako da kažem, lijepo ili dobro za jednog fudbalera – da samo trči. Ovako imaju i malo promjene…

Kada očekujete nastavak sezone?

“Prema posljednjim informacijama, to je 2. ili 9. maj. Naravno, bez gledalaca. Međutim, mišljenja sam da se do 2. maja neće stvoriti svi uslovi za to. Imam utisak da klubovi prave sve veći pritisak na nadležne institucije da dobiju odobrenje za povećavanje grupa igrača u zajedničkom trenažnom procesu. Zbog toga ne znam da li će biti uslova da i 9. maja nastavimo sezonu, jer prethodno dvije sedmice svi klubovi trebaju trenirati s kompletnim igračkim kadrom”.

Da nije malo prerano sezonu nastaviti 2. ili 9. maja, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju?

“Iskreno, ovdje trenutno i dosta drugih firmi radi u minusu i(li) gube radnike… Ali, fudbal je specifičan. Ovdje u Njemačkoj – u prve dvije lige, osim igrača koji ostvaruju visoka primanja, u fudbalskim klubovima zaposleno je 56.000 radnika. A ako se sezona ne nastavi, odnosno okonča na terenu, klubovima ne bi bilo podijeljeno 750 miliona eura. Zbog toga će ovdje sezona radije biti završena bez gledalaca nego odmah proglasiti prvaka i sve ostalo što ide uz to. Nije se tako lako odreći tog novca”.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se