Bajden uputio čestitku povodom ramazana: Muslimani su dali veliki doprinos SAD

IZVORavaz.ba

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) uputio je čestitku muslimanima povodom nastupanja mjeseca ramazana. Kazao je kako su muslimani dali veliki doprinos Americi, te poručio kako će nastaviti štititi prava svih muslimanskih zajednica u svijetu, javlja Anadolija.

– Moja supruga Džil (Jill) i ja upućujemo iskrene čestitke i želje muslimanskim zajednicama u SAD-u i širom svijeta. Sretan ramazan – piše u poruci Badena.

Ističući da je ova godina veoma teška zbog pandemije i da ljudi nisu u stanju okupiti se na zajedničkim iftarima kako bi obilježili ovaj mjesec, Bajden je poručio kako muslimani s novim nadama ulaze u mjesec ramazan.

Naglašavajući da su muslimani u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) dali veliki doprinos i obogatili zemlju od njenog osnivanja do današnjih dana, Bajden je rekao da su “muslimani vodili našu borbu protiv COVID-19, igrajući vodeću ulogu u razvoju vakcine i kao zdravstveni radnici na prvoj linije borbe.”

Podsjetio je također kako su muslimani danas i dalje meta zlostavljanja, fanatizma i zločina iz mržnje.

– Ovakve predrasude i napadi su pogrešni. Oni nisu prihvatljivi i trebaju prestati. Niko u Americi ne bi smio živjeti svoju vjeru u strahu – naveo je Bajden.

Istakao je i kako je ponosan što je prvog dana svog mandata okončao zabranu putovanja za neke muslimanske zemlje.

– Nastavit ću štititi ljudska prava, uključujući Ujgure u Kini, arakanske muslimane u Mijanmaru, kao i sve muslimanske zajednice širom svijeta – naveo je.

Bajden je u poruci naveo da su pred muslimanima dani ispunjeni nadom, te je citirao ajet iz Kur'ana, u kojem se kaže: “Allah je izvor svjetlosti nebesa i Zemlje!”, piše Anadolija.

Na kraju je poručio kako će zbog okolnosti pandemije ovogodišnja bajramska svečanost u Bijeloj kući biti upriličena u virtuelnom okruženju, te je dodao kako sa suprugom s nestrpljenjem očekuje sljedeću godinu kada će tradicionalna bajramska proslava biti organizovana uz okupljanje gostiju.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe