14.8 C
Bihać
Subota, 2 Decembra, 2023

Avokadom protiv holesterola

IZVORAvaz.ba

Kad govorimo o zdravim uljima i mastima, najčešće pomislimo na maslinovo ili kokosovo ulje.

Hronične bolesti

Ali ne smijemo zanemariti ljekovite moći ulja avokada. Avokado je voće bogato vitaminima C, B6, E, K i A i mineralima poput kalija, magnezija i željeza.

Veoma je dobar izvor oleinske kiseline. Zapravo, oleinska kiselina čini skoro 70 posto ukupnog udjela masti. Nerafinirano ulje avokada ima blagi orašasti okus i odličan je izvor vitamina E. Istraživanja su pokazala da avokado i ulje avokada imaju dobro djelovanje na zdravlje cjelokupnog organizma.

Regulira nivo holesterola – Ulje avokada veoma je dobar izvor zdravih masnih kiselina i vrlo je efikasno u regulaciji holesterola. Smanjuje nivo lošeg (LDL) i povećava nivo dobrog (HDL) holesterola. Jedan avokado dnevno dovoljan je za smanjivanje holesterola.

Poboljšava zdravlje srca – Ima blagotvoran učinak na zdravlje srca i kardiovaskularni sistem, a naučnici su utvrdili da smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti i srčanog udara.

Ublažava simptome artritisa – Ulje avokada ima protuupalno djelovanje, što ga čini odličnim za ublažavanje simptoma hroničnih bolesti. Pokazalo se naročito učinkovitim za ublažavanje bolova u području koljena i kukova.

Zarastanje rana

Poboljšava zdravlje i izgled kože – Psorijaza uzrokuje iritaciju i crvenilo kože. Koža tada postaje suha i ispucana. Postoji niz proizvoda koji mogu ublažiti simptome psorijaze, a jedan od njih je ulje avokada. Oleinska kiselina može ubrzati zarastanje rana .

Zdravija kosa 

Avokadovo ulje jedno je od najboljih ulja za njegu kose, jer je odličan izvor vitamina E i mononezasićenih masti koje štite folikul kose i hrane je svim nutritivnim spojevima, potrebnim za njen rast. Ono može pomoći u njezi oštećene kose, prevenciji ispucalih vrhova i pojačanog opadanja kose.

Štiti zubno meso i tijelo

Kad je nivo slobodnih radikala u tijelu visok, tjelesne ćelije počinju odumirati, a u najtežim slučajevima se pretvaraju u kancerogene. Slobodni radikali jedan su od vodećih uzročnika bolesti kao što su artritis, srčane bolesti, neurološki poremećaji, različite vrste raka, srčani i moždani udar. Ulje avokada smanjuje nivo slobodnih radikala i jača otpornost tjelesnih ćelija na njih.

Bolesti zubnog mesa uzrokuju nadraženost i crvenilo zubnog mesa i povlačenje desni, zbog čega može doći do ispadanja zuba. Istraživanja su pokazala da ulje avokada može ublažiti hroničnu upalu zubnog mesa i spriječiti njegovo propadanje.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe