Autor novog Yuga osmislio prvi libanonski auto, evo što smo saznali

O MIHAELU Merkleru i njegovom radu se govori već nekoliko godina, a sada je u javnost stigao i dugo najavljivan novitet.

Mihael Merkler dolazi iz Gostivara u Makedoniji, a široj javnosti je postao poznat potkraj 2018. godine, kad se društvenim mrežama proširio njegov dizajnerski prijedlog nasljednika Yuga, konceptni YUGO GT 5000 Concept.

Nekih pola godine kasnije mladi dizajner hrvatskih korijena otkriva novi projekt – električni sportski auto. Za projekt električnog automobila se brzo zainteresirao Džihad Mohamad, palestinski poduzetnik rođen u Bejrutu, a koji je bogatstvo stekao u sektoru telekomunikacija u Kanadi.

Prvotne najave su išle u smjeru u kojem će u osnovi biti jedan kanadski auto, dok je smjeli dizajn donosio atraktivna gullwing vrata i moćan pogon. Sada kada je auto bliže proizvodnji, dizajn je osjetno smireniji i bliži zemlji, ali neke stvari su ipak ostale.

Tako je ime ostalo isto. Zove se Quds, što dolazi od riječi Al-Quds, što je arapski izraz za ”sveti”, ali i za sam Jeruzalem. Ostala je i zlatna maska inspirirana Zlatnom kupolom iz Jeruzalema, najstarijom i, po mnogima, najljepšom džamijom.

Vratimo se mi automobilu i recimo da se i ovdje još uvijek radi o prototipu, a stvoren je nakon velike eksplozije u Bejrutu. Stvaran je pola godine, a veliki problem predstavila je i pandemija, koja je dodatno usporila razvoj. Dizajn je inspiriran feniksom, vatrenom pticom koja simbolizira uskrsnuće, otkriva nam dizajner Merkler i otkriva da to nije konačan dizajn. Primjera radi, podizna vrata bit će zaštitni znak serijskog modela.

Prototip pokreće elektromotor snage 120 kW, dok je baterija kapaciteta 50 kWh. Proizvodna verzija će imati brzinu limitiranu na 165 km/h, dok će brzanje do 100 km/h automobil postizati za oko 5 sekundi. Ovisno o uvjetima vožnje, doseg će se kretati između 350 i 450 km.

Jedan od sudionika u stvaranju tog automobila otkriva izuzetno bogatu opremu, pa je tako najavljen infotainment s ogromnim zaslonom dijagonale od čak 15 inča. Jedna od posebnosti je sustav za dezinfekciju, a koji automatski po izlasku putnika iz vozila dezinficira zračenjem kabinu vozila.

I sad ono najbolje. Proizvodnja kreće već ovog ljeta, a potvrđena je ranije najavljena početna cijena od odličnih 30.000 USD.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe