Austrijski Ustavni sud poništio zabranu nošenja hidžaba u školi

Austrijski ustavni sud ocijenio je u petak diskriminatornim zakon kojim se djevojčicama zabranjuje nošenje hidžaba u predškoli i u osnovnoj školi, nakon žalbe koju su uložile obitelji dviju muslimanskih djevojčica.

Sud je ocijenio da taj zakon krši “vjersku neutralnost i ravnopravnost spolova”, navodi se u priopćenju.

Takva zabrana može spomenute učenice dovesti u neravnopravan položaj jer “bi im mogla otežati pristup školovanju i isključiti ih iz društva”, upozorava sud.

Kako bi se zaštitio od takvih optužbi, tekst, donesen u proljeće 2019., spominje “svaki komad odjeće s ideološkim ili vjerskim konotacijama koji pokriva glavu”.

Kurz zabranu htio proširiti
No tadašnja koalicijska vlada u kojoj su bili konzervativci (OeVP) kancelara Sebastiana Kurza i krajnja desnica (FPOe), jasno su rekli da je zakon uperen protiv islamskog hidžaba. Druge vjerske oznake, poput židovske kipe i turbana Sikha, i dalje su bile dopuštene.

Odluka Ustavnog suda udarac je za Sebastiana Kurza koji je zabranu htio proširiti na učenice do 14 godina, a ne samo do 10 godina kao što je sada.

Vlada je rekla da je odluku “primila na znanje”. “Žao nam je što djevojčice tijekom školovanja nemaju mogućnost da si prokrče put koji će biti slobodan od svake prisile”, rekao je ministar obrazovanja Heinz Fassmann.

Austrijsko muslimansko vijeće pohvalilo odluku
Austrijsko muslimansko vijeće (IGGOe) pohvalilo je pak odluku.

“IGGOe se protivi svakom obliku prinude”, reagirala je organizacija, dodajući da ne odobrava ni “blaćenje” žena koje ne žele nositi hidžab, ni “ograničavanje vjerske slobode” onih koje ga odluče nositi.

Austrijska krajnja desnica koja je s konzervativcima 18 mjeseci sudjelovala u vladi, do svibnja 2019., uvrstila je borbu protiv imigracije i radikalnog islama među svoje prioritete zaredavši s porukama za koje je oporba rekla da stigmatiziraju sve muslimane u zemlji.

No više tih mjera nije prošlo, poput programa oduzimanja državljanstva koji je bio uperen protiv tisuća naturaliziranih državljana turskog podrijetla.

Bruxelles je također tužio Austriju na sudu zbog toga što je visinu doplatka za djecu koja žive u drugim zemljama EU-a određivala prema troškovima života zemlje u kojoj žive.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe