Austrija: Žena prosila na ulici pa dobila kaznu od 100 eura – tužila državu

U prosincu 2020. žena je mirno sjedila i prosila u ulici Schanzlgasse u gradu Salzburgu. Zbog sektorske zabrane prosjačenja Rumunjska je tada kažnjena sa 100 eura. Zajedno s “Platformom ljudska prava” prosjakinja je pokrenula postupak protiv nadležnih službi odnosno grada, a podnijela je tužbu i policiji, a kasnije i Državnom upravnom sudu.

Tužba je odbačena. Slučaj je potom otišao na Ustavni sud. No i on je odlukom od 28. veljače odbacio žalbu o povredi slobode izražavanja s obrazloženjem da nema dovoljno izgleda za uspjeh, prenosi “Salzburger Nachrichten”. Zabrana prosjačenja stoga ostaje na snazi.

Sve do 2012. godine u gradu Salzburgu bila je apsolutna zabrana prosjačenja. Tu je odluku zatim poništio Ustavni sud pozivajući se na Europsku konvenciju o ljudskim pravima. Grad je tada definirao vlastite zone zabrane, pozivajući se na zakon o državnoj sigurnosti.

No, čak je i ova zabrana za Ustavni sud još uvijek bila previše sveobuhvatna te je ukinuta 2017. Odluka je potom prilagođena. Prema “Salzburger Nachrichten”, prosjačenje je trenutno zabranjeno u Getreidegasse i u susjednim ulicama do Salzacha, na Platzlu, u dijelovima Linzer Gasse i tijekom festivala u Hofstallgasse.

Grad sada smatra da je trenutna odluka Ustavnog suda potvrdila njihov pristup: “Uvijek smo govorili da sektorska zabrana prosjačenja treba i mora biti moguća prema državnom zakonu.”, rekao je gradonačelnik Harald Preuner (ÖVP).

Preuner se također želi uhvatiti u koštac sa skrivenim prosjačenjem u obliku prodavača novina i prosjačenja sa životinjama. U slučaju potonjeg, pokrajina Salzburg trenutno uvodi zabranu.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe