24.9 C
Bihać
Ponedjeljak, 23 Maja, 2022

Austrija uvela obvezno cijepljenje: Mogući problemi s zdravstvenim radnicima, neki nisu ni cijepljeni

Odluka da se cijepljenje u Austriji učini obveznim od 18. godine ne samo da ima značajan utjecaj na necijepljene osobe u zemlji – nego se sada i sektor skrbi također suočava s ogromnim izazovima. Naime, dio medicinskog osoblja, koji uglavnom dolazi iz istočne Europe, nije zaštićen od virusa korone cjepivom, a mnogi su također cijepljeni cjepivom koje nije priznato u Austriji. Sve to potiče zabrinutost da će se Austrija suočiti s problemima u zdravstvu.

U raspravama o uvođenju obveznog cijepljenja Caritas je, primjerice, upozorio da cjepiva protiv korone Sputnik i Sinovac zasad treba priznati i bez službenog odobrenja. Uostalom, značajan dio zdravstvene skrbi i skrbi za starije osobe u zemlji ovisi o oko 60.000 ljudi koji putuju između istočne Europe i Austrije – od kojih su mnogi cijepljeni s ova dva cjepiva.

Prema Caritasu, pogođenima treba dati isti status kao i onima koji su se oporavili od Covida kako bi se izbjegli problemi. Parlament očito još nije čuo prijedlog i ignorira pozive Caritasa.

Konačno, obveza cijepljenja uključuje sve one osobe koje imaju prebivalište u Austriji – to prema zakonu izričito uključuje i sve “24-satne njegovatelje i osobe koje tjedno putuju na posao”.

Cijepljenje će se i dalje prihvaćati kao dokaz samo ako je provedeno službeno i s “centralno odobrenim cjepivom” u EU. No, to nije slučaj ni sa Sputnjikom ni sa Sinovcem.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se