22.7 C
Bihać
Ponedjeljak, 23 Maja, 2022

Austrija će od 1. februara skratiti važenje potvrda o vakcinaciji na 180 dana

U skladu s novim pravilima koja će stupiti na snagu nakon deset dana, Austrija će priznati samo propusnice za vakcinaciju koje pokazuju da je nosilac uzeo drugu dozu vakcine u posljednjih 180 dana kako bi dokazao svoj status “2-G” .

Austrija će i dalje dozvoliti ulazak onima koji su primili posljednju dozu u roku od 270 dana. Međutim, budući da ne mogu ispuniti “2-G-pravilo”, bit će podvrgnuti dodatnim ograničenjima, kao što je predstavljanje PCR testa prije ulaska.

To znači da sve osobe koje su u potpunosti vakcinisane prije više od 180 dana moraju dobiti dopunsku vakcinu kako bi njihova potvrda o vakcinaciji ostala važeća kada su u Austriji, prenosi SchengenVisaInfo.

Ipak, objašnjeno je da čim se primi doza vakcinacije, propusnica za vakcinaciju će važiti još 270 dana. To znači da ako neko dobije dodatnu dozu vakcine u februaru, propusnica će mu biti priznata u Austriji do novembra.

“Vakcinacije sa dvije doze važe 270 dana za ulazak u Austriju. Međutim, da biste dokazali svoj “2-G” status za vrijeme vašeg boravka U Austriji, od 1. februara 2022. godine, važenje vaše 2. vakcinacije biće smanjeno na 180 dana. Booster jab ostaje na snazi ​​270 dana”, navodi se u saopštenju austrijskog službenog portala za putovanja.

“ 2-G-pravilo” koje Austrija trenutno ima odnosi se na zahtjev za podnošenje važećeg certifikata o vakcinaciji ili oporavku prilikom ulaska u zemlju. Onima koji posjeduju jedan od ova dva sertifikata dozvoljen je ulazak u većinu mjesta i aktivnosti pod uslovom da njihove propusnice ispunjavaju nova pravila.

Što se tiče djece mlađe od 12 godina, istaknuto je da su izuzeta od obaveze da dobiju dodatnu dozu. Štaviše, djeca rođena 1. septembra 2006. ili nakon toga, koja su završila proces vakcinacije više od 180 dana, još uvijek mogu dobiti status “2-G” korištenjem takozvane Holiday Ninja Pass.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se