Australiju potresa skandal nakon objave snimka navodnog silovanja u parlamentu

Objavljen je videosnimak na kojem se vidi seksualni odnos uposlenika u parlamentu, nakon čega je otpušten jedan službenik.

Seksualni odnos se desio na stolu jedne parlamentarke, što je australski premijer Scott Morrison iz Liberalne stranke nazvao odvratnim.

Ovo se desilo nakon što je bivša službenica Brittany Higgins izjavila da se plašila gubitka posla nakon navodnog seksualnog zlostavljanja.

Tvrdi da ju je u martu 2019. godine silovao stariji kolega te da je osjećala pritisak da zlostavljanje ne prijavi policiji.

Ovo je za posljedicu imalo proteste nekoliko hiljada ljudi protiv seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja žena u Australiji.

Snimak je objavio bivši vladin službenik koji je istakao da je za seksualni odnos korišten prostor za molitvu te da su u parlament čak dovođeni i seksualni radnici.

Dešavanja je nazvao kulturom u kojoj muškarci misle da mogu raditi sve što žele. Poručio je da su pojedine njegove kolege moralno kapitulirale.

Osim što je ovo nazvao odvratnim, premijer Morrison je kazao da je šokiran.

“Ovu kuću moramo dovesti u red. Politiku moramo staviti po strani, te moramo prepoznati, priznati i popraviti ovaj problem”, rekao je.

Ranije je odbio da se susretne s demonstrantima, zbog čega je kritikovan. Tražio je od njih da se sastanu u parlamentu, ali su to odbili poručivši mu da se ne žele sastajati iza zatvorenih vrata.

U međuvremenu se s optužbama za seksualno zlostavljanje suočava i bivši glavni državni tužilac Christian Porter. On optužbe za navodno silovanje iz 1988. poriče. Policija je zatvorila istragu protiv njega jer nije imala dovoljno dokaza.

Ministrica Linda Reynolds, koja je bila naredređena bivšoj službenici Higgins, je morala Higgins uputiti izvinjenje i platiti joj novčanu odštetu, jer ju je nazvala “lažljivom kravom”.

Pojedini smatraju da je vlast presporo i neučinkovito reagovala na optužbe za seksualno zlostavljanje u institucijama vlasti. U opozicionoj Laburističkoj stranci su obećali da će preispitati svoju kulturu djelovanja nakon optužbi za seksualno zlostavljanje u njihovoj stranci, objavio je BBC.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe