18.2 C
Bihać
Četvrtak, 26 Maja, 2022

Atena upozorava na mogući val migranata na granici s Turskom

Zamjenik grčkog ministra za migracije Giorgos Koumoutsakosupozorio je u nedjeju da bi Ankara mogla iskoritsiti migrante kako bi izvršila pritisak na Europsku uniju da ne uvodi sankcije Turskoj zbog sporia s Grčkom u vezi rezervi plina za koje Atena smatra da se nalaze u njenom isključivom gospodarskom pojasu.

“Mi smo spremni i odgovorit ćemo kao u ožujku”, rekao je Koumoutsakos novinskoj agenciji Skai.

U ožujku je turski predsjednik Tayyip Erdogan objavio da je turska granica prema Grčkoj otvorena nakon čega su na nju došle tisuće migranata u namjeri da preko Grčke uđu u Europsku uniju.

Grčka je tada razmjestila dodatne snage sigurnosti kako bi spriječila migrante da prijeđu granicu. EU-ova agencija za nadzor granica Frontex također je na grčko-turskoj granici.

Turska i Grčka, obje članice NATO-a, spore se u vezi rezervi prirodnog plina u istočnom Sredozemlju, otkako je Turska u to područje 10. kolovoza poslala brod za seizmička istraživanja u pratnji ratnih brodova.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zaprijetio je u subotu Grčkoj u televizijskom obraćanju javnosti: „Oni će shvatiti, bilo jezikom politike ili diplomacije ili na terenu preko gorkih iskustava”.

Turski potpredsjednik Fuat Oktay objavio je u nedjelju na Twitteru da je turska vojska u nedjelju počela godišnje vojne vježbe, pod nazivom „Mediteranska oluja”, u Turskoj Republici Sjeverni Cipar, entitetu koji priznaje samo Ankara. Vježbe će trajati do četvrtka.

EU je u niz navrata kritizirao Tursku zbog istraživanja nalazišta plina blizu grčkih otoka Kasteloriza, Rodosa i Krete.

Očekuje se da će čelnici EU-a na summitu 24. i 25. rujna odlučivati o uvođenju snakcija Turskoj.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel razgovarao je telefonski u nedjelju s Erdoganom, rekao je jedan dužnosnik EU-a.

Michel je istaknuo važnost deeskalacije napetosti na istočnom Sredozemju i pozvao Ankaru da se “suzdrži od aktivnosti koje potiču napetosti”, dodao je europski izvor.

Izvor: krupljani.ba

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se