Armin Amidžić: Institucije u USK ne prate razvoj turizma

U nesretnom lancu obligacionih odnosa dva pravna subjekta najviše trpi razvoj turizma koji bi mogao biti stotinu puta bolji na zadovoljstvo cijele zajednice kada bi barem omogućili prohodnost sistema i minimalnu podršku ovoj grani privrede o kojoj toliko puna pričamo. Trpi i novosnovani subjekt TZ Grada Bihaća koji bi trebao oprihodovati novac od boravišnih taksi, a koji joj po Zakonu pripada, isti uložiti u promociju destinacije i unaprijeđenje turizma. Trenutno, umjesto da imamo vlastite prihode, funkcioniramo isključivo zahvaljujući razumjevanju Gradske uprave i našoj sposobnosti da obezbijedimo projektna sredstva.

U nastavku nekoliko informacije koje svako treba da zna:

– 2014. godine Ustavni sud proglasio je Zakon o TZ neustavnim, što implicira da je TZ USK po automatizmu trebala učiniti preregistraciju u novi vid organizovanja kako bi poslovala u skladu sa važećim Zakonskim propisima, to se nije desilo.

– 2017. godine Skupština USK donjela je novi Zakon o turizmu koji je slavno najavljivan, dok se u praksi pokazao kao neupotrebljiv.

– 2018. godine Vlada USK osnovala je novu JU Turistička zajednica USK

Račun nove JU TZ USK ubrzo biva blokiran zbog potraživanja radnika stare ugašene TZ jer je Sud novu JU TZ USK prepoznao kao pravnog slijednika stare, a koje su knjižene sve do 2019 godine, bez obzira što niti su bili registrirani po važećim Zakonskim propisima, niti su obavljali bilo kakav posao. Tako su blokirana jedina sredstva koja je nova TZ imala, a koja se naplaćuju od turista i po Zakonu služe za promociju, a ne za stara potraživanja.
Po važećem novom Zakonu o turizmu USK osnivanjem nove TZ USK trebala je biti urađena revizija poslovanja stare TZ i preuzeti njeni dugovi, međutim to nikada nije urađeno, a dugovi koje će Vlada USK u konačnici morat preuzeti kako bi otkočila ovaj proces mjere se u stotinama hiljada maraka. Sve se to moglo izbjeći, međutim nikog od onih koji imaju odgovornost da se bave svojim poslom i prate ta dešavanja to nije zanimalo, neznanje ili nekompetencija procijenite sami…

Osnivanjem nove JU TZ USK od maja 2018 godine nastavlja se isti ignorantski odnos prema javnom novcu i cijelom Turističkom sektoru koji se ovih mjeseci guši u vlastitim problemima, kreditima i ko zna čemu još.

Naime, od 2018. do danas promjenjena su tri vd. direktora, koji su budžet USK koštali 1800 KM mjesečno, najmanje 160 KM za topli obrok, plus doprinosi, dok posljednji direktor ima i 220 KM za putne troškove. Možda ove cifre i ne bi sporio da su isti imali jasne ciljeve i vizije šta trebaju uraditi sa institucijom koju vode.

U isto vrijeme direktor TZ Bihać radi za naknadu od 700 KM, nema stalni radni odnos ali uživa u svom poslu sa dvije saradnice koje mogu svima dati lekciju kako se radi i nekoliko volontera koji nemaju formalnog doticaja sa nama, ali im nije problem doći svakodnevno i pružiti pomoć kad god je potrebno.

U maksimalnom roku od 30 dana očekujemo očitovanje Suda koji bi po svim parametrima trebao donjeti odluku da JU TZ USK ide u stečaj, nakon čega se pravni subjekt briše i ne bi trebao postojati niti jedan razlog da Skupština USK po kratkom postupku ne usvoji Zakon o turizmu USK, na kojem je u posljednjih godinu dana radilo Ministarstvo i UNDP, koji neće biti revolucija, ali će formalno otkočiti stvari i dati svrhu funkcioniranja Turističkim zajednicama. Ostaje problem u rijetkom zasjedanju poslanika u Skupštini USK, lošem prosjeku usvajanja novih Zakona, jer da je postojala stvarna volja i postojeći se Zakon mogao prilagoditi još prije godinu dana kada smo im davali prijedloge i rješenja kako uz sitne izmjene korigirati Zakon i omogućiti rad. Ako ništa, do danas bi imali softver za Online prijavu boravišnih taksi i statistiku. Prijedlog Zakona je nažalost dva puta povučen sa Dnevnog reda, a da li će biti novog Zakona i rješenja ovisit će o ekspeditivnosti Skupštine USK.

Da ne griješim dušu, od kako se bavim lobiranjem za izmjenu Zakona o turizmu postojalo je razumijevanje određenih uposlenika Ministarstva privrede kao i ministra Kadirića, na čemu se zahvaljujem. Međutim jedan čovjek u hordi uhljeba tromog sistema koji ne shvataju iz kojih razloga dobivaju platu, teško može nešto napraviti, a napredak i progres cijele zajednice konstantno ostaje žrtva raznih politika i mnogih nekompetentnih kadrova.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe