Apel za pomoć sugrađaninu: Okanović ( Sakib ) Safet, Svim ljudima dobre volje koji su spremni pomoći.

Okanović ( Sakib ) Safet
Vinička 64.
77000 Bihać

Svim ljudima dobre volje koji su spremni pomoći.

Porodica teško oboljelog, sina, oca, brata ovim putem se javlja i moli za Vašu pomoć da se spasi čovjek,…..
Okanović Safet, rođen 09.08.1975.godine u Bihaću, otac maloljetnog sina Sanel 16. godina, demobilisani borac Armije BiH, sa teškim oboljenjem, na žalost nakon godinu i pol dana bez dijagnoze i neizlječen vraćen u Bihać iz Kliničkog Univerzitetskog centra Sarajevo.Pošto je porodici prepušteno da odluči šta dalje jer u BiH, mu ne mogu pomoći porodica se obratila na razne adrese, gdje smo napokon dobili odgovor da postoji mogućnost operativnog zahvata u Republici Turskoj, gdje sama operacija sa jednom pratnjom od medicinskog osoblja košta 14.000 eura, bez avio karata Sarajevo Istanbul i obrnuto.Tok bolesti, prvi simptomi su se pojavili u junu 2019.godine blaži bol u krstima, da bi nakon boravka u Bihaću u Kantonalnoj bolnici dr. Irfan Ljubijankić od mjesec dana izmješten u KC Sarajevo i tamo ostaje skoro dva mjeseca. Vratili su ga uz dijagnozu Radiculopathija lumbo / sacralis, Hernia disci interverterbralis L4/5 Cyista corporis vertebrae L2, radiculopathija cervicalis, Hernia disci interverterbralis C5/6 et 6/7, Cor atheroscleroticum compensatum, blago oporavljen,..

Da bi nakon toga kroz mjesec dva dana boravka u kuci ostalo bez mogućnosti samostalnog hodanja sa otežanim govorom gotovo da se ne razumije šta govori.

Kako je nastupilo pogoršanje porodica ga privatno vodi u Tuzlu kod dr. Osman Sinanović specijaliste neurologa, koji propisuje terapiju da se uradi u Kliničkom centru Tuzla, Plazmafereza i da se uključe kortikosteroidi i da se radi o težem obliku meningitisa autoimune naravi. A u međuvremenu bolest uzima maha da je kod procjene tjelesnog oštećenja organizma ocijenjen kao 100% invalid, ne govori, ne hoda, ne može vršiti samostalno niti jednu radnju koja je neophodna za funkcionisanje čovjeka. Pošto Unsko- sanski kanton u to vrijeme nije imao potpisan ugovor o međusobnoj saradnji između kantona, propisana terapija se nije mogla u cjelosti odraditi, već mu dali samo pulsnu terapiju, tj. uključeni su mu kortikosteroidi te su ga nakon toga otpustili kući na brigu porodici,..

Kako je nastupila pandemija u martu 2020.godine zbog nemogućnosti da se može odvesti na kontrolu u maju zapada u veliku krizu,i 12.maja 2020.ga odvoze u bolnicu jer je dobio obostranu upalu pluća, jer je izgubio mogućnost kašljanja i infekcija se stovora u plućima da su ga nakon četiri dana u bolnici na respiratoru podvrgli operaciju i napravili mu otvor na vratu Kanilu, da bi ostalo na respiratoru tri i pol mjeseca i bez svijesti više od pola boravka u bolnici. Tad smo prvi put dobili odgovor iz Turske preko MEDICALPARK, Sarajevo, da zbog teškog stanja pacijenta da nije moguce uraditi transfer za R Tursku jer je bio životno ugrožen, … augustu 2020.godine ponovo se premješta u Klinički centar Sarajevo da bi uradili propisanu terapuju Plazmafereza, te nakon mjesec dana boravka u Sarajevu vraćen je u bolnicu u Bihaću gdje se stanje stabilizovalo da je bez respiratora, samostalno diše te su se stvorili uslovi za odlazak na operaciju u Tursku,.. ponovo smo kontaktirali Tursku, i oni su predložili operativni zahvat Transforminalne interkorporalne fuzije kralješnice ( TLIF), te da mu se jedino tako može omogućiti oporavak.

Napominjemo, zbog pandemije COVID 19, porodica ga nije vidjela vec peti mjesec, sve informacije dobijamo putem telefona, …..

Sve navode koje smo pobrojali potkrijepit cemo medicinskom dokumentacijom.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe