Amina Hodžić, jedna od najmlađih nogometnih sutkinja u BiH

Osim uspješne sportske karijere mlada Bišćanka se u vrijeme koronavirusa pokazala i kao velika humanitarka. U ovim teškim danima kroz koje prolazimo, svoju ljubav prema sportu, koji je stao zamijenila je zajedno sa svojom sestrom Sumejom, humanitarnim radom priključivši se udruženju Horizont koji svakodnevno dostavlja obroke onima kojima su potrebni.

Ljubav prema sportu rodila se od malih nogu kada kao sedmogodišnja djevojčica počinje trenirati karate. Prvim oblačenjem kimona i vezanjem pojasa, iako sedmogodišnja djevojčica, probudio joj se, kako kaže, osjećaj odrasle i veoma snažne osobe. Osim karatea, ljubav je imala i prema plesu kao i košarci koju je trenirala u klubu Bosna XXL.

Ljubav prema karateu bila je najjača te uspješno polaže za majstoricu. Dvije godine kasnije stječe zvanje majstorice 2. Dan. Amina je uvijek gajila simpatije i prema nogometu. U slobodno vrijeme gledala je utakmice Jedinstva. Nakon što je položila za zvanje sutkinje u karateu, shvatila je da je dijeljenje pravde ono što je usrećuje.

Prijedlog prijatelja da spoji ono što voli u jedno, otvorio joj je put ka stjecanju zvanja i nogometne sutkinje. Kako sama kaže, dijeljenje pravde na zelenim terenima je inspirisalo i ojačalo kao osobu. Nogometnim suđenjem se uspješno bavi već dvije godine. Trenutno pravdu dijeli na terenima Kantonalne lige.

Ova mlada ambiciozna djevojka vjeruje da će je snažna volja i iskusni ljudi i mentori koji joj prenose znanje i praksu dovesti do još većeg nivoa u svijetu nogometnih sudija. Ono što će u ovoj mladoj djevojci ostati u sjećanju je utakmica koju u Jedinstvu povodom svoje 100. godišnjice odigralo s premijerligašem Željezničarom iz Sarajeva, a ona je imala čast dijeliti pravdu u tom susretu kao pomoćna sutkinja.

– Nimalo lak zadatak. Stati pred četiri hiljade gledalaca i dijeliti pravdu ekipi iz Premijer lige je nevjerovatan osjećaj, neopisiv. Ono u što sam sigurna je da mi je taj susret dao motivaciju da nastavim još jačim radom, učenjem i treniranjem, te se nadam da ću u skorije vrijeme doći do jos većeg nivoa suđenja, što mi je i cilj. – istaknula je Amina.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe