16.2 C
Bihać
Nedjelja, 14 Augusta, 2022

Amerika ponovo upozorila Srbiju da ne nabavlja rusko oružje, najavljene sankcije

IZVORklix.ba

“Pozivamo sve naše saveznike i partnere da se odreknu transakcija s Rusijom koje rizikuju pokretanje sankcija prema Zakonu o suprotstavljanju američkim suparnicima kroz sankcije (CAATSA). Više puta smo izrazili zabrinutost zbog nabavke ruske vojne opreme u Srbiji, uključujući planiranu kupovinu sistema Pancir, s visokim vladinim zvaničnicima”, navodi se u odgovoru ambasade za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Navodi se da SAD i Rusija imaju vrlo različite vizije za budućnost Zapadnog Balkana te da Washington snažno podržava evropski put Srbije i njen postavljeni cilj članstva u Evropskoj uniji.

“Moskva se aktivno protivi zapadnoj integraciji regiona i nastoji da spriječi rješavanje etničkih tenzija, marginalizira utjecaj SAD-a i EU te uspori ili spriječi zemlje Zapadnog Balkana da slijede svoju nezavisnu orijentaciju”, ističe se u odgovoru ambasade.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je 4. marta da je četvrtom isporukom dijelova ruskog protivvazdušnog (PVO) sistema “Pancir“ dan ranije, raketni sistem koji je Srbija kupila od Rusije kompletiran.

Sistemi su u Srbiju iz Rusije dopremljeni u četiri navrata – prva dva sistema su dopremljena 22. februara, a ostali u roku od deset dana.

Nova kupovina naoružanja i vojne opreme iz Rusije izazvala je zabrinutost u Briselu i Washingtonu, prenosi Danas.rs

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se