6.7 C
Bihać
Srijeda, 7 Decembra, 2022

Amerika istražuje porijeklo korone: Sve ukazuje na to da virus dolazi iz kineskog laboratorija

Procjena američkog laboratorija da je virus pobjegao iz laboratorija proizilazi iz analize genoma virusa

IZVORAvaz.ba

Prema zaključku američkog izvješća o porijeklu koronavirusa, hipoteza da je koronavirus “iscurio” iz kineskog laboratorija u Vuhanu (Wuhan) moguća je i zalužuje istragu, The Wall Street Journal pozivajući se na izvore upoznate sa sadržajem tog tajnog dokumenta.

Istraživanje SAD-ovog nacionalnog laboratorija, Lawrence Livermore National Laboratory u Kaliforniji, pripremljeno je u maju prošle godine, a bilo je upućeno američkom ministarstvu vanjskih poslova kada je provodilo istragu o porijeklu pandemije, u vrijeme posljednjih mjeseci vladavine bivšeg predsjednika Donalda Trampa (Trump).

Procjena američkog laboratorija da je virus pobjegao iz laboratorija proizilazi iz analize genoma virusa. Međutim, laboratorij Lawrence Livermore odbio je komentirati članak tih dnevnih novina.

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) u maju je izjavio da je zatražio pomoć kako bi se pronašli odgovori o porijeklu koronavirusa. Prema američkim obavještajnim agencijama, dva su moguća scenarija – da se virus proširio nakon laboratorijske nezgode ili da je nastao ljudskim kontaktom sa zaraženom životinjom, no još uvijek nisu povučeni zaključci.

Tajno izvješće američkih obavještajaca, koje je cirkuliralo tokom Trampove administracije, navodi da su trojica znanstvenika kineskog instituta za virologiju u Vuhanu u novembru 2019. bili bolesni te da su zatražili bolničku njegu. Američke vlasti optužile su Kinu da nije dovoljno transparentna oko porijekla virusa, no Kina je odbacila takve optužbe.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe