15.1 C
Bihać
Subota, 23 Septembra, 2023

Ambasador Kine poručio Dodiku: Unutar BiH naći rješenje koje uvažava Ustav

IZVORklix.ba

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik informirao je danas ambasadora Kine u BiH Ji Pinga o novonastaloj situaciji nakon odluke Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu, naglasivši da je ta odluka bez pravnog i ustavnog osnova uperena protiv Republike Srpske i njenih interesa.

– Tim potezom oni su bespravno zašli u imovinu RS i donijeli odluku da se zemljište prenese na nivo BiH, iako u Ustavu jasno piše da BiH nema imovinu i da ona pripada entitetima. Zbog toga nećemo prihvatiti tu odluku i nećemo učestvovati u odlučivanju u organima dok se ta odluka Ustavnog suda ne poništi – rekao je Dodik, podsjetivši da se u BiH godinama krši međunarodno pravo.

Na sastanku održanom u Administrativnom sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu ambasador Kine je istakao da ne podržava miješanje u unutrašnje poslove drugih zemalja, izrazivši nadu da će se i unutar BiH naći rješenje koje uvažava pravo i Ustav.

– Ambasador Kine zahvalio je Dodiku na pismu podrške koje je među prvima uputio kineskom predsjedniku Si Đinpingu i kineskom narodu u borbi na saniranju epidemije koronavirusa koji je zahvatio pojedine dijelove Kine – saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH.

Član Predsjedništva BiH i ambasador Kine u BiH razgovarali su i o unapređenju saradnje BiH i Kine na svim nivoima.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe