Alžirci ubili migranta u Velikoj Kladuši: Sud im nije mogao utvrditi identitet, nakon čega su pobjegli

Raspisana crvena Interpolova potjernica a prema informacijama Interpola radi se o Ismailu Mehaliju (Mehali) i Validu Ferukiju ( Ferroukhi Walidu).

Prema zahtjevu bh. pravosuđa Interpol je raspisao crvene potjernice za dvojicom Alžiraca koji su optuženi u Bihaću da su 2018. godine tokom fizičkog obračuna u Velikoj Kladuši ubili 24-godišnjeg Marokanca, saznaje portal “Avaza”.

Radi se o optuženima Ismailu Mehaliju (Mehali) i Validu Ferukiju ( Ferroukhi Walidu), koji se potražuju zbog krivičnog djela ubistva.

Vrhovni sud Federacije ukinuo je prošle godine prvostepenu oslobađajuću presudu Kantonalnog suda u Bihaću izrečenu optuženima i naredio ponovno suđenje, ali Tužilaštvo, koje se žalilo na prvostepenu presudu, uopće nije znalo gdje se optuženi nalaze.

Nakon što je, kako saznajemo, utvrđeno da su pobjegli iz države, bh. pravosuđe za njima je raspisalo potjernicu, koju je sada objavio Interpol.

Naime, Kantonalni sud u Bihaću je ranije oslobodio dvojicu optuženih migranata Ismaula i Ferukija jer nije mogao utvrditi njihov identitet.

Javnost u USK-u ogorčena zbog ovog predmeta i s pravom očekuje da oni migranti koji su u stanju počiniti najteža krivična djela ne mogu biti iznad zakona samo zbog toga što domaćem pravosudnom sistemu nije dostupna njihova biografija i kompletni identifikacioni dokumenti, jer zemlje iz kojih dolaze ne surađuju s našom državom.

Ovo je još jedan primjer loše politike prema migrantskoj krizi čiju okosnicu čine kadrovi Stranke demokratske akcije (SDA), počevši od Šefika Džaferovića, koji se lani stavio na stranu ambasadora Pakistana i ilegalnih migranata, optuživši Fahrudina Radončića, tadašnjeg ministra sigurnosti da zalaganjem za deportaciju ilegalnih ekonomskih migranata navodno “prijeti ambasadoru” te Bisere Turković, ministrice vanjskih poslova čije protivljenje deportaciji ilegalnih migranata sada dolazi na naplatu.

Ni ministar sigurnosti BiH, Selmo Cikotić ne može biti aboliran odgovornosti za migrantsku krizu jer za vrijeme njegovog mandata samo su postavljeni šatori za smještaj migranata. Ovaj slučaj je dokaz da migrantsku krizu u BiH prvenstveno treba posmatrati kao sigurnosno pitanje.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe