ALMA KLIČIĆ ZA AL JAZEERU: Ukoliko nam se desi novi lockdown, bojim se da bi to bio potpuni krah ekonomije u Krajini

Alma Kličić, ekonomista iz Unsko-sanskog kantona, situaciju u ovom dijelu BiH, kada je u pitanju mogući novi lockdown, vidi kao prijetnju lokalnoj ekonomiji koja je ionako slaba.

Svjedoci smo da je naš zdravstveni sistem doživio krah te da je Unsko-sanski kanton potpuno izgubio kontrolu nad pandemijom koronavirusa. Ovih dana, previše se govori o novom lockdownu tj. o mogućem zatvaranju svih firmi osim zdravstvenih ustanova i prodavnica. Možda nam je to potrebno, ali postavlja se pitanje šta će se dogoditi sa ekonomijom u Krajini, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini ukoliko dođe do novog zaključavanja.

Po ovom pitanju, urednik Al Jazeere je razgovarao sa ekonomisticom Almom Kličić iz Cazina, a evo kakvo je njeno mišljenje o novom mogućem “zaključavanju”:

“Ukoliko bi se desilo još jedno ‘zaključavanje’ mislim da bi naša ionako krhka ekonomija doživjela potpuni krah. Imajući u vidu da Unsko-sanski kanton u velikoj mjeri živi od doznaka iz inostranstva kao i turizma, koji je ove godine potpuno podbacio. Poslije teške epidemiološke situacije ljudi su se osvjestili šta znači poljoprivreda i koliko ona donosi ljudima sigurnost i opstanak upravo u ovakvim teškim situacijama”, pojašnjava Alma.

Unsko-sanski kanton je izuzetno bogat prirodnim resursima koji nisu dovoljno stavljeni u funkciju. Radilo se dosta na razvoju turizma ali se pokazalo da ova grana i nije respektabilna kad su u pitanju veliki “potresi ekonomije” jer ne dozvoljava da se preko noći preorjentira u drugu privrednu granu kao što je slučaj u proizvodnoj djelatnosti.

“Imala sam priliku gledati firme na području USK-a kako su svoju proizvodnju preorjetisali u proizvodnju dezinfekcionih tunela, dezinfekcionih sredstava, firme za proizvodnju tekstila u proizvodnju maski i druge brojne primjere. Mislim da bi se vlasti morale izboriti da osiguraju dijaspori dolazak kući uz adekvatno praćenje mjera, zasigurno bi ovaj kanton imao puno veću ekonomsku štetu od rizika izlaganju virusu, gdje bi na stotine porodica bille ugrožene usljed nedostataka izvora prihoda. U svemu ovom bitno je naći balans i ne posezati za oštrim mjerama jer bi donošenje odluke lockdown moglo izazvati teške posljedice od kojih bi se društvo teško oporavilo”, zaključuje Alma.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe